home CORUPTIE, EVENIMENT, POLITICA Ioan Niculae e audiat la DIICOT în Dosarul Romgaz

Ioan Niculae e audiat la DIICOT în Dosarul Romgaz

Share

Omul de afaceri Ioan Niculae s-a prezentat la DIICOT pentru audiere în Dosarul Romgaz – Interagro, în care mai e cercetat și fostul ministru Adriean Videanu. La intrarea în sediul DIICOT, Ioan Niculae a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliști.

După peste patru ani de cercetări, rechizitoriul a fost anulat de conducerea DIICOT pentru mai multe nereguli. Dosarul a fost preluat de alt procuror. Acesta va trebui să refacă ancheta şi să audieze din nou martori și inculpați. Procurorul de caz va trebui să schimbe infracțiunile pentru unii acuzați.

Ioan Niculae a fost pus sub acuzare alături de alte 40 de persoane, funcționari publici cu funcții de conducere. Aceştia sunt în SNGN Romgaz, Ministerului Economiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și firme.

Ei ar fi anchetaţi pentru complot și subminarea economiei naționale. Printre cei acuzați se află și fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, informează Ştirile TVR.

Ioan Niculae audiat, Vosganian scapă

Inițial, ancheta îl viza și pe fostul ministru Varujan Vosganian. Acesta a scăpat de dosar, după ce Senatul a respins în anii 2013 și 2015 cererile DIICOT de punere sub urmărire penală.

În 2006 — 2008, Vosganian, apoi, în 2008 — 2010, Adriean Videanu, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine. Este vorba despre trei memorandumuri. Prin acestea, ar fi fos sprijinite interesele financiare ale unui grup infracțional.

Acesta ar fi fost constituit de Ioan Niculae și a utilizat Romgaz în interesul privat al Interagro. Scopul era acordarea de discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către Interagro.

Discounturile ar fi fost peste plafoanele practicate de Romgaz, cu nerespectarea dispozițiilor legale.

DIICOT susține că demersurile lui Vosganian și Adriean Videanu s-au concretizat. Interagro înregistra o datorie reprezentând de 70% din bugetul anual Romgaz. Astfel, erau grav afectate principalele activități Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui “client privat privilegiat” și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Citeşte şi
Ioan Niculae a scris 2 cărţi în 4 luni de bulău (revista presei)

Ioan Niculae este maestru pe lângă scriitoarea italiană Grazia Deledda, laureată a Premiului Nobel, care Read more

Ioan Niculae, condamnat la doi şi şase luni de închisoare cu executare

Omul de afaceri Ioan Niculae, patron al clubului de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat Read more

Geoană, audiat în Dosarul Mită la PSD. Burci, adus cu mandat

Geoană a fost audiat azi la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul Mită la PSD, Read more

Revista presei. Tumoarea mediatica Moni – Iri

~lista Udrea pentru Capitala~Stolo vs. Boc~cenzura la PE~masuri in Europa contra scumpirii carburantilor~Revolutie in Siria~o Read more

Revista presei. Cartile pionilor lui SOV, lansate de MAE

~FBI: da, la Roswell am capturat extraterestri~cum sa faci cu taxa auto~Ioan Niculae vrea sa Read more

Wikileaks: Top 5 Oligarhi si Top 3 Baroni Locali

Telegrama "Cine detine Romania", a adjunctului ambasadorului SUA in Romania, Mark Taplin, via Wikileaks, sistematizeaza Read more

CADOU DE REVELION: Ioan Niculae inchide doua combinate chimice

Era de asteptat, pentru ca Ioan Niculae nu a fost, dupa parerea mea, interesat sa Read more

Revista presei. Grupul Chelu-Vantu – asasinate la comanda

Fătuloiu a lansat acuzaţii extrem de grave la adresa lui Chelu, sugerând că ar face Read more

Revista presei. Iarasi negocieri cu FMI (nimic despre Vantu)

Autorităţile române vor să micşoreze cota unică şi contribuţiile sociale, însă este puţin probabil ca Read more

Revista presei. Topul premierilor anticonstitutionali

1. Nastase; 2. Tariceanu; 3. Boc - asa arata clasamentul pe ramura la numarul de Read more

Share