home EVENIMENT, POLITICA Ditrău: Locuitori vor să vadă cât de sănătoşi sunt singalezii

Ditrău: Locuitori vor să vadă cât de sănătoşi sunt singalezii

Share

O petiție cu peste 1.800 de semnături a fost depusă la primăria localității Ditrău. Localnicii cer patronilor brutăriei să nu angajeze forță de muncă străină și să prezinte actele privind calificarea profesională a primilor doi angajați din Sri Lanka.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Ei cer și documentele medicale ale acestora. În fruntea localnicilor semnatari ai petiției se află și de această dată preotul capelan romano-catolic din comună.

Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat că petiția a fost depusă de preotul Bíró Károly și de mai mulți localnici și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei.

“A fost depusă o petiție la Primăria Ditrău, semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării sătești care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiția a fost depusă de preot și de mai mulți oameni și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei”, a spus Puskas Elemer.

Semnatarii petiției cer patronilor brutăriei să le prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajați din Sri Lanka și să prezinte Consiliului Local Ditrău actele personale și adeverințele medicale ale acestora.

“Să nu angajeze forță de muncă străină în situația în care rata șomajului în comuna Ditrău depășește 2% și să contribuie, astfel, la prevenirea imigrării tinerilor”, se mai arată în document.

De asemenea, în petiție se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să le ceară scuze locuitorilor, dar și preotului capelan, care ar fi acceptat rolul de mediator doar la cererea lor.

“Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere și să respecte în primul rând liniștea, respectul de sine și interesele publice, cultul religios și tradițiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înființarea unui sindicat al angajaților din comună. Să despăgubească angajații prejudiciați și jigniți, în mod retroactiv pentru 5 ani, și să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate și să achite eventualele compensații pentru orele de muncă nedeclarate”, se mai arată în petiție.

Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit revolta a aproximativ 300 de oameni, susținuți de preot, care au spus că le este teamă că în comună vor veni mai mulţi migranţi care le vor impune propria cultură şi le vor pune în pericol siguranţa.

Cei doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni. De asemenea, a fost creat un grup pe Facebook – “Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranţi) – unde au fost postate multe mesaje împotriva celor doi brutari străini.

Poliția Harghita a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, iar totodată s-au sesizat Avocatul Poporului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Citeşte şi
Patronii brutăriei din Ditrău, plângere la Poliţie pentru ameninţare

Conducerea brutăriei din Ditrău a depus plângere penală la Poliţia Municipiului Gheorgheni pentru ameninţare, incitare Read more

Ştefan Mandachi îi angajează pe cei sri-lankezi din Ditrău

Antreprenorul Ștefan Mandachi, devenit cunoscut după construirea unui metru de autostradă și inițiatorul mișcării #șîeu, Read more

Violeta Alexandru le cere scuze muncitorilor din Sri Lanka, de la Ditrău

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a declarat surprinsă de atitudinea comunităţii faţă de cei doi lucrători Read more

Tăriceanu cere sesizarea CCR la acuzaţiile aduse de DNA

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat conducerii Senatului să sesizeze Curtea Constituțională cu un Read more

Maria Grapini le cere lui Iohannis şi Orban să-şi doneze salariile la teledonul Antena 1

Europarlamentarul PSD Maria Grapini le solicită preşedintelui Iohannis şi premierului Orban să îşi doneze integral Read more

Ordonanţa Militară 6. Suceava intră în carantină totală

Suceava, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus, peste un sfert din cele Read more

Virgil Păunescu, alias Vergică Găluşcan, un escroc politruc?

Dintre multele identităţi publice pe care şi le-a confecţionat de-a lungul timpului, Vergică Găluşcan, alias Read more

Teodosie Şpagoveanu nu se învaţă minte. Acum caută virusul, cu o rugăciune-procesiune

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de celebrul Teodosie Şpagoveanu, scăpat de CCR şi partea coruptă din Justiţie Read more

Cristian Burci are un off-shore care stă pe contracte grase cu spitalele

Omul de afaceri Cristian Burci, cu afaceri multiple, deţinător de mass-media, precum ziarul Adevărul, băgat Read more

Jurnaliştii băcăuani cer autorităţilor locale să dea informaţii despre pandemie

Presa locală din Bacău cere autorităților locale să comunice constant informații despre epidemia de coronavirus.„Atragem Read more

Share