Der Spiegel: Unele state europene sunt practic falimentate

Share

Unele ţări din Europa sunt practic falimentare. Grecia, Portugalia şi, probabil, Irlanda au nevoie de planuri masive de restructurare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile guvernamentale ale Italiei şi Spaniei, consideră economistul american Kenneth Rogoff, citat de Der Spiegel.

“Evident, a fost o greşeală ca unele ţări din sud să fie acceptate prematur în zona euro, dar acum nu există altă cale decât plata datoriilor acestora prin transferuri.

Aş vrea să spun că este vorba despre o plată singulară, dar nu cred că cineva din Germania crede încă asta, şi nici nu ar trebui să creadă. Este o problemă pe termen lung”

, comentează Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, într-un interviu pentru Der Spiegel.

thedopieschron

Germania ar putea obţine însă, în schimb, concesii politice importante de la celelalte state din zona euro, precum instalarea unui preşedinte european puternic sau a unui ministru de finanţe european, consideră el.

Rogoff notează totodată că intrarea Greciei, Portugaliei sau Irlandei în default (incapacitate de plată) nu ar fi o problemă semnificativă , deoarece cele trei economii sunt relativ mici şi nu ar trage după ele economia globală… tot pe Cogitus

Share