Departamentul de Stat al SUA face praf coaliţia PSD – ALDE

Share

Departamentul de Stat al Statelor Unite notează în raportul despre respectarea drepturilor omului în România anul trecut că legea prevede pedepse penale pentru oficialii corupți. Însă, în ciuda numeroaselor condamnări la nivel înalt, corupția rămâne o problemă răspândită.

SUA atenţionează PSD-ALDE: Opriţi-vă cu Legile Justiţiei!

Documentul precizează că în 2017 au existat numeroase cazuri de corupție la nivelul Guvernului. Mita este des întâlnită în sectorul public. În raport se mai arată că în România legile nu au fost mereu implementate eficient.

Oficialii, inclusiv judecătorii, s-au implicat în acte de corupție fără să fie pedepsiți. Imunitatea față de declanșarea urmăririi penale deținută de actuali și foști membri ai cabinetului, care erau și membri ai Parlamentului, a blocat uneori anchetele.

citeşte raportul aici
download document aici

Departamentul de stat critică libertatea expresie şi libertatea presei din România

Un alt domeniu unde România este criticată este libertatea de exprimare, inclusiv a presei. Departamentul de Stat citează ONG-uri care au observat politizarea excesivă a presei. Există mecanisme corupte de finanţare și politici editoriale subordonate intereselor patronilor.

Nici faptul că ministrul de interne Carmen Dan a întocmit o aşa-zisă „listă neagră” cu jurnalişti care au suținut protestele față de guvern nu le-a scăpat diplomaților americani. Raportul notează că există în România două mari televiziuni (Antenta 3 și România TV) controlate de oameni de afaceri.

Carmen Dan, prezentă în raport

Aceştia sunt susținători vocali ai Guvernului. Televiziunile au relatat incorect manifestaţiile antiguvernamentale, precizează Departamentul de Stat. Ministrul Carmen Dan figurează în raportul Departamentului de Stat privind situația drepturilor omului în România în 2017.

La capitolul „libertatea de expresie”. Diplomații americani notează că, în timpul unei conferințe de presă din februarie 2017, Carmen Dan i-a nominalizat pe câțiva ziariști. Anume, i-a acuzat că sprijină protestele de stradă antiguvernamentale.

În ceea ce privește închisorile, raportul menționează că în continuare supraaglomerarea și condițiile care nu întrunesc standardele internaționale, în timp ce abuzurile asupra deținuților continuă să fie o problemă.

Justiţie. note bune pentru CSM şi DNA

În justiție, este menționată activitatea echilibrată a CSM și faptul că DNA și-a continuat anchetele asupra oficialilor de rang înalt. Întârzierea proceselor se datorează de multe ori lipsei de resurse adecvate. Nu există deținuți politic.

De asemenea, Departamentul de Stat notează că, potrivit legilor în vigoare în 2017, inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, au dreptul de a fi informați prompt și în detaliu despre acuzațiile care li se aduc și au dreptul la un traducător, dacă e cazul.

Nu în ultimul rând, raportul notează că violenţa asupra femeilor, inclusiv în rândul celor căsătorite, a continuat să reprezinte o problema serioasa pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie. Raportul complet, care are 38 de pagini și detaliază fiecare aspect al domeniilor ce țin de respectarea drepturilor omului și statului de drept,

Share