Declic consideră că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ne-a dus cu preşul

Share

ONG-ul Declic, din vena #Rezist, s-a săturat deja de amânările lui Cătălin Predoiu şi îl critică făţiş pe acesta.

Sub forma unei scrisori adresate personal, Declic se adresează fiecăruia dintre susţinătorii organizaţiei, cu următorul text:

Îți scriu ca să îți povestesc despre protestul pe care l-am organizat luni la Ministerul Justiției. Încep cu o mărturisire: nu prea am putut dormi în noaptea dinaintea evenimentului.

Am avut emoții, am vrut ca machiajul actorului care îl imita pe Cătălin Predoiu să iasă perfect, actorul să joace bine rolul, să avem loc pentru a întinde covorul în fața ministerului și alte detalii care mi-au stricat somnul. Recunosc, sunt perfecționistă și îmi place să am lucrurile sub control.

Luni m-am trezit dis de dimineață, am lăsat copilul la grădiniță și m-am dus la salonul unde era machiat actorul nostru, care trebuia să semene cât mai bine cu ministrul Cătălin Predoiu.

Acolo era și colega mea, Olga, cea care se ocupă ca totul să iasă bine la protestele Declic. Când am ajuns, l-am văzut în fața mea pe ministrul Predoiu. Atunci mi-a venit inima la loc. E drept, Cătălin Predoiu al nostru era un pic mai tânăr, dar cu trăsături și gesturi asemănătoare ministrului.

A urmat apoi o discuție cu Andrei, actorul care l-a imitat pe ministrul Justiției. Am stabilit cu el ultimele detalii și am plecat spre minister, nu înainte ca Olga să îmi arate covorul care îi ocupa jumătate din mașină și pe care noi urma să îl întindem pe trotuarul din fața instituției.

Pe drum m-am tot gândit la ce va spune ministrul Predoiu, dacă îl va mișca acțiunea noastră și va schimba lucrurile sau dacă doar îi vom strica ziua.

Mi-am făcut apoi un rezumat în minte, cu ideile pentru declarațiile de presă. Numai bine, când l-am terminat am și ajuns în Piața Constituției, acolo unde este Ministerul Justiției.

În fața instituției am avut un flash, mi-am amintit momentul în care îi duceam Anei Birchall mandatul de 30 de zile, termen pentru desființarea Secției Speciale.

A trecut un an și jumătate de atunci. Și mi-am amintit că am fost la un pas de a obține asta, dacă Birchall nu ar fi fost remaniată.

Apoi, am rememorat un alt moment în care am fost la un pas să declarăm victorie în această campanie: în urmă cu 11 luni, când PNL a preluat guvernarea.

Atunci am spus că Secția Specială e ca și desființată, era prioritate în programul de guvernare. Tare mă bucur că nu ne-am lăsat duși de val și ne-am păstrat vigilența.

A avut loc apoi discuția din luna iunie cu ministrul Predoiu, care ne-a promis că în septembrie trimite proiectul de lege în Parlament.

Dar septembrie a trecut și iată-ne din nou în fața Ministerului Justiției, la un nou protest pe același subiect: desființarea Secției Speciale.

În tot acest timp, de peste un an și jumătate, Secția Specială nu a trimis în judecată nici măcar un magistrat care ar fi încălcat legea.

După atâtea tărăgănări, acțiunea noastră exemplifică perfect ceea ce se întâmplă: Cătălin Predoiu ne duce cu preșul. Pe noi, pe cetățeni, pe magistrați, pe oficialii Comisiei Europene.

Asta a făcut și actorul nostru, care a plimbat preșul cu justiția prin fața ministerului, tacticos, în stilul lui Cătălin Predoiu.

Acțiunea a început la ora stabilită, au venit și jurnaliștii, mai ales foto-jurnaliștii, ca să prindă în imagini sceneta noastră. Personajul Cătălin Predoiu a început să tragă după el preșul cu justiția și să le spună ”Duc justiția cu preșul, sper că nu v-ați dat seama! Vreau să subliniez că voi desființa Secția Specială!”.

Au fost câteva momente când m-am uitat la actor și am văzut că nu face nimic, că se mișcă lent, mai înlocuiește un ”i” cu un alt ”i” în cuvântul Justiție, mai întinde covorul. Pentru o clipă, mi-a trecut prin minte să merg și să îl rog să fie mai activ.

Apoi am realizat: stai, că își joacă foarte bine rolul! Andrei, actorul nostru, a înțeles tare bine esența personajului său: mișcări lente, fără niciun rezultat, promisiuni deșarte și multă liniște.

Exact așa se comportă Cătălin Predoiu de 11 luni: mai scoate câte un paragraf din proiectul de desființare a Secției Speciale, mai șterge praful de pe dosarul aflat în sertar. Iese apoi cu o declarație ca să ne liniștească.

Duce cu preșul Comisia Europeană, anunțând în conferințe de presă bombastice lansarea pentru a treia oară a dezbaterii publice privind desființarea Secției speciale. În realitate, nu face nimic!

Trecătorii au părut încântați de acțiunea noastră. Câțiva dintre ei s-au oprit și și-au făcut selfie cu ”ministrul Cătălin Predoiu”. Chiar și pe angajații din minister i-am observat mustăcind, când intrau sau ieșeau și vedeau ce se petrece în fața instituției.

La un moment dat, în timp ce dădeam declarații de presă, l-am remarcat în ușă pe consilierul lui Cătălin Predoiu. Discret, cu masca pe față, a ieșit probabil să vadă ce se petrece.

Spre deosebire de alte dăți, acum nu a mai venit să ne salute sau să ne întrebe ce facem acolo. Probabil, m-am gândit, i-a fost și lui rușine de rușinea domnului ministru.

Când totul s-a terminat, am strâns și am plecat spre birou. Tot drumul m-am gândit la următorul pas, la ce mai putem să facem ca să fie închisă mai repede această instituție ineficientă.

Mi-au venit în minte toate acțiunile noastre din această campanie. Am realizat că am reușit, prin forța comunității, să mișcăm lucrurile.

Din păcate, cred că situația ar fi fost dezastruoasă dacă noi nu ne implicam. Probabil nici nu s-ar mai fi vorbit de un proiect pentru desființarea SS. În raportul de țară de săptămâna trecută, Comisia Europeană nota că apreciază implicarea și eforturile societății civile.

De asemenea, amintea că dezbaterea privind desființarea Secției Speciale, din luna iunie, a avut loc datorită solicitării Declic. Noi am ținut subiectul cald pe agendă.

Share