home CORUPTIE, POLITICA Decimarea procurorilor de către penali, dacă nu pot să-i învingă

Decimarea procurorilor de către penali, dacă nu pot să-i învingă

Share

Una dintre acţiunile colaterale ale penalilor, dincolo de firul principal al legării Justiţiei, este decimarea procurorilor. Actuala generaţie de procurori, în frunte cu decanii de vârsă, trebuie împuţinată. Pentru ca apoi infractorii să-şi pună în loc şefi de ceată care să zăpăcească corpul magistraţilor.

Augustin Lazăr: Ministerul Public nu va abdica de la independenţă

Procurorul general Augustin Lazăr susţine, într-un interviu acordat Agerpres, că imaginea oferită de intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legilor Justiţiei este sumbră. Ministerul Public se va confrunta cu o mare criză de personal.

Aproximativ 750 de procurori se vor putea pensiona, ceea ce va duce la decapitarea multor parchete. Este numai o altă categorie de inginerii legislative, menite să producă în timp destrucţia sistemului.

Decimarea procurorilor. Imagnea este sumbră

Augustin Lazăr a fost întrebat dacă Ministerul Public a făcut o analiză în de impact a modificărilor aduse Legilor Justiţiei, Acesta a spus că imaginea este sumbră. Una din consecinţe va fi o plecare masivă a procurorilor din sistem,. Deficitul din schema de personal va ajunge la 40%.

Imaginea, din păcate, este mai sumbră. Noi nu putem să intuim în acest moment chiar tot ce va rezulta din aplicarea eventuală a acestor legi. Însă, putem vedea că aspecte ale aplicării acestor legi, aşezate ca piesele de puzzle unele lângă altele, ne dau o imagine a Justiţiei.

Care va fi blocată, adică o imagine sumbră a înfăptuirii Justiţiei. Aş dori să vă dau câteva aspecte. Spre exemplu, Ministerul Public funcţionează în acest moment cu un deficit de cadre de 13%. Pentru că Institutul Naţional al Magistraturii nu are capacitatea să ne trimită absolvenţi în ritmul în care se pensionează unii colegi sau pleacă judecători.

Deficitul de magistraţi va creşte

Se întâmplă multe lucruri pentru că trăim într-o lume foarte dinamică. Ei bine, acum avem 13% lipsă în schema Ministerului Public, neocupată. Dacă vom oferi posibilitatea unor magistraţi să se pensioneze la 20 de ani, aşa cum în mod generos această lege permite, aceasta înseamnă că în perioada următoare vor avea vocaţie de a se pensiona circa 750 de procurori din Ministerul Public.

De asemenea, un foarte mare număr de judecători. 700 de procurori din 2.500 este un număr formidabil de mare. Va creşte la circa 30-35%, ba chiar la 40% deficitul de cadre în Ministerul Public”, a declarat Augustin Lazăr.

Share