home POLITICA Augustin Lazăr: Ministerul Public nu va abdica de la independenţă

Augustin Lazăr: Ministerul Public nu va abdica de la independenţă

Share

Procurorul general al României Augustin Lazăr a avut o reacţie dură la ultimele mutilări aduse de PSD-ALDE Legilor Justiţiei. El susţine că “Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate”.

Independența conferită de Constituția României se apără cu demnitate, fermitate și prin instrumente juridice puse la dispoziție de lege.

, a afirmat şeful Parchetului General. Cu 12 voturi “pentru” și 5 voturi “împotrivă”, majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia Iordache a modificat Legea 304/2004. Astfel, se va înfiinţa o comisie specială care să-i investigheze pe magistrați, ca și toate cazurile în care ar fi implicați.

Augustin Lazăr militează pentru stat de drept şi independenţa procurorilor

Există o legătură clară între statul de drept și independența procurorilor. Ne referim la independența procurorilor, pentru că doar astfel infracțiuni grave pot să fie trimise în judecată. Adică judecătorii să aibă posibilitatea de a se pronunța asupra vinovăției sau inocenței inculpaților.

, spune Augustin Lazăr. El adaugă:

A hărțui procurorii. a-i pune într-o stare defensivă, a-i amenința cu răspunderi juridice disproporționate față de eventualele greșeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională. a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliție și instanțe judecătorești. a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic. așa cum este Ministerul Justiției, condus de un ministru al justiției numit politic și cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept.

Augustin Lazăr: Responsabilitatea înseamnă bună guvernare

Statul de drept se bazează pe principiul supremației legii, dar el presupune și ideea de responsabilitate, morală, etică, politică, juridică.

, spune Augustin Lazăr, adăugând:

Responsabilitatea nu înseamnă doar răspundere ci mai mult. O atitudine de implicare în stabilirea unui cadru instituțional în care subiecții de drept constituțional să acționeze conștient, pentru binele comun. Să își asume deciziile luate și să dea dovadă de respect pentru cetățenii pe care îi guvernează. Responsabilitatea înseamnă bună guvernare.

Augustin Lazăr: Procurorii reprezintă interesul pubic

Ministerul Public nu este un minister în sensul executiv al termenului; el este alcătuit din procurori. Care își exercită, conștient și hotărât atribuțiile constituționale. În baza unei vocații, în baza unui mandat al societății, iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuțiile lor, procurorii români reprezintă interesul public, reprezintă societatea, nu reprezintă interese partizane și refuză controlul politic.

, arată procurorul general. El explică:

Procedând astfel, Ministerul Public își va asuma independența de care trebuie să beneficieze potrivit Constituției României, precum și documentelor internaționale, unele dintre ele devenite prin ratificare parte a dreptului intern, în conformitate cu dispozițiile art. 11 din Constituția României.

Augustin Lazăr: vom proceda cu demnitate, fermitate şi legal

Răspundem astfel, tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii români de independență, pe căi dubioase, prin proiecte și proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiției penale, că Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate.

Independența conferită de Constituția României se apără cu demnitate, fermitate și prin instrumente juridice puse la dispoziție de lege!

, arată Augustin Lazăr în mesajul public.

Citeşte şi
Laura Codruţa Kovesi ar putea fi obligată să se prezinte la Parlament, după o decizie
PSDragnea a emis către filialele sale un comunicat din categoria "vomitive", care nu poate fi
Asociaţia VeDem Just a transmis Curţii Constituţionale o scrisoare deschisă în care cere vacantarea postului
Statele Unite ale Americii urmăresc îndeaproape iniţiativa Parlamentului de a prezenta un nou pachet de
Darius Vâlcov şi-ar fi programat ca în mai-iunie să fie plecat din ţară. Cumea tupeului,
Raportul GRECO pe care îl publicăm mai jos integral este o tomografie perfectă a modului
Există pericolul ca OUG 14 să fie abrogată. Şi OUG 13 să intre adtfel în
Ministru Justiţiei Tudorel Toader a anunţat aseară că solicită preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie
Tudor Chirilă revine cu o nouă postare virală pe Internet, referitoare la stuaţia luptei politice
Tudorel Toader a decis să o mai clatine timp de o săptămână cu scandalul provocat
Share