home POLITICA De ce s-a călugărit Dragos Paslaru

De ce s-a călugărit Dragos Paslaru

Share

Actorul era în 1990 unul dintre cei mai virulenţi intelectuali anticomunişti. A fost una dintre vocile cele mai sonore ale Pieţei Universităţii, participând la mitingul-maraton de acolo şi la toate conferinţele şi adunările Alianţei Civice.

Singura televiziune care exista la vremea aceea, TVR, numită retoric „televiziunea română liberă”, era, de fapt, vocea puterii.

Dragoş Pâslaru, ca, de altfel, toate personalităţile care participau pe atunci la mitingurile din Piaţa Universităţii, era în mod sistematic demonizat la televizor.

Profitând de lipsa de informare a telespectatorilor, s-a spus că actorul Dragoş Pâslaru este legionar, arătându-se chiar fotografii cu el în uniforma Gărzii de Fier.

Numai că imaginile cu pricina erau din filmul „Drumeţ în calea lupilor”, în care actorul îl interpretase pe Horia Sima.

Printr-o diversiune de tip stalinist, omul Dragoş Pâslaru a fost „lipit” de personajul pe care îl jucase.

Băgat în comă de mineri

Veniţi pe 13 iunie 1990 la Bucureşti pentru a „planta panseluţe” în Piaţa Universităţii, minerii l-au recunoscut pe Dragoş Pâslaru şi l-au bătut cu bestialitate. Actorul a fost dus în comă la spital, aflându-se vreme de câteva zile între viaţă şi moarte.

La puţină vreme după se s-a refăcut, el a decis să părăsească lumea şi să îmbrace haina monahală.

La Mânăstirea Frăsinei a devenit ucenicul unuia dintre cei mai „dăruiţi” duhovnici pe care i-a avut Biserica noastră, părintele Ghelasie.

Printre „ascultările” pe care le-a avut (sarcina pe care o primeşte un călugăr se numeşte în limbaj mânăstiresc „ascultare”, aceasta fiind, alături de sărăcie şi castitate, unul dintre voturile monahale) s-au numărat cele de îngrijitor de vite, de ajutor la bucătărie şi apoi una mai intelectuală, de şef al cancelariei mânăstirii.

Chemat să depună mărturie în dosarul mineriadelor, monahul a refuzat să îi incrimineze pe cei care l-au maltratat, spunând că a iertat tot… citeste tot in Romania Libera

Share