home ECONOMIE De ce nu vin turiştii în Munţii Apuseni. Şi despre Austria

De ce nu vin turiştii în Munţii Apuseni. Şi despre Austria

Share

Răspunsul este foarte simplu şi practic: pentru că durează foarte mult să ajungi, spre exemplu, la Arieşeni şi până acolo, ca în Românica, te mişti foarte greu. Pentru că până acolo nu ai autostradă.

Iar urmarea este că Arieşeni, ori Sălciua (aproape de Cheile Rimeţilor şi Huda lui Papară), ori Ocolişel (care au un mare potenţial turistic) sunt la cote scăzute, când ar trebui să fie locaţii premium. Moţii ar putea să se ocupe preponderent cu găzduirea turiştilor în micile lor pensiuni familiale. Ca la Bran sau la Moeciu.

Până la Turda mergi cu trenul o zi, iar cu mașina, din Vechiul Regat, 10 ore, după care ești rupt de spate de la condus. Din Turda, pe Valea Arieșului, până la Arieșeni, mergeai cu mocănița încă trei ore. Până la Baia de Arieș vreo cinci, iar până la Câmpeni sau Abrud și mai mult.

Mocănița aceasta, care transporta lemn, avea ataşat şi un vagon de călători. A fost oprită în 1998, din cauza lipsei de rentabilitate. De anul acesta circulă însă din nou, totuşi doar ca monument, între Roşia Montană, Gura Roşiei şi Câmpeni, adică în Ţara Mocanilor. Ea însă nu mai coboară spre Baia de Arieş şi mai departe, spre Turda. Tren ciuciu în Apuseni.

Alternativa este să mergi cu mașina ta. Pentru asta, trebuie să conduci pe un drum județean sinuos, pe două benzi, extrem de frumos, dar destul de obositor. Infrastructura niet, ghiduri turistice nici atât. Doar moții, extrem de prietenoși și primitori, parcă de pe altă lume.

Dar aceasta pentru cine ajunge acolo. De pe Valea Arieşului, majoritatea drumurilor (care ar trebui să arate ca drumul de pe Valea Arieşului) de munte sunt la nivel de drum forestier.

Să vă dau un exemplu comparativ. De la Salzburg, intri în Salzkammergut, perla turistică de mare clasă a vestului Austriei, sub Alpi, la granița cu Germania.

În Munții Apuseni sunt văi superbe, în Salzkammergut sunt văi care mai au și lacuri superbe fiecare, legate între ele prin șosele perfecte, ce înconjoară fiecare lac, de la Traunsee la Halstattsee.

Ghiduri turistice din belsug. Sisteme de prepay la tot ce vrei: carduri de cazare online, de masă, de carburanţi auto, totul este pus la punct perfect.

Nu am idee câţi bani sunt profitul obţinut din turism în Salzkammergut, dar, după ce am văzut opulenţa acestei zone turistice, îmi imaginez că depăşeşte în câţiva ani cât am scoate noi distrugând Apusenii noştri cu porcăria asta de la Roşia Montană, făcând praf Muntele Cârnic.

În Salzkammergut, totul se bazează pe mici afaceri de familie. Toată regiunea turistică are 52 de municipalităţi, al căror principal scop e să atragă turişti.

Cred că, dacă îi spui unui austriac să-şi facă praf Traunsteinul, ca să extragă tot minereul din el şi să transforme Traunsee într-un lac toxic de cianuri, crede că eşti nebun…

Mineritul în Austria a decăzut după al doilea război – atenţie mare la ce urmează, din cauza costurilor ridicate şi problemelor de mediu. Austriacului nu i-a trecut prin cap monstruozitatea de a stoarce ultima picătură de minereu din munţii săi făcându-i praf şi otrăvindu-i.

În toată Austria mai există două mine. Una e la Erzberg, care dădea în anul 2000 minereu pentru 1,8 milioane de tone de oțel. Mai este și la Mittersill o mină de tungsten, care are cea mai vastă rețea subterană de galerii din Occident.

Dar, atenție, este vorba despre exploatări subterane, austriecilor nu le-a trecut prin cap să-și dărâme munții ca să stoarcă toate resursele din ei… Ar trebui să învățăm câte ceva din toate acestea.

Citeşte şi
PSD, pachete turistice de 200.000 de euro din subvenţie

PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a dat banii pe turism și mese calde pentru Read more

Primăria Sectorului 1, 250.000 de euro pentru o firmă din apropiere

Primăria Sectorului 1 a plătit 910550 de lei pentru 30 de excursii pentru copiii fără Read more

Băsescu pune batista politică pe ţambalul Roşia Montană

Victor Ponta a trimis la Parlament bila fiebinte Roşia Montană. Traian Băsescu a intervenit, comentând: Read more

ANALIZĂ Guvernul Ponta, cabinetul frânei noastre naţionale

Avem acum orice posibilitate de a vedea la putere un Executiv corupt, un caz exemplar Read more

Revista presei. Lui Dinescu îi e scârbă de Crin Antonescu

~Orban vrea PNL fara PSD in alegeri~bancile, cei mai mari imobiliari~Casa Poporului, gaura neagra de Read more

Revista presei. Crin Antonescu la gatul lui Dinu Patriciu

~primar USL sustine candidat PDL~FMI: Romania si-a facut temele~Andrei Serban - workshop la Ipotesti~afacere de Read more

Revista presei. Revolutia murdara a lui Ilici

~jafurile lui George Costin~Chisinau, deci kagebizare~Tiriac are simbol heraldic~109 miliarde de euro pentru Grecia, aflata Read more

Revista presei. Liviu Luca in Dosarul Spionilor

~castiga Basescu alegerile din PDL?~UNPR vrea pe OTV~basarabenii nu stiu de Unire~RCS&RDS vrea actiunile statului Read more

GRECIA Lent, ţara se deşiră

Noi măsuri de austeritate anunţate pe de-o parte, zvonuri persistente ale restructurării datoriei – şi Read more

Marius Petcu va fi judecat in stare de libertate

Marius Petcu a primit un mandat de arestare pentru 24 de ore. Maine se va Read more

Share