home ECONOMIE De ce este util un sistem de supraveghere in mijloacele de transport in comun

De ce este util un sistem de supraveghere in mijloacele de transport in comun

Share

Mijloacele de transport in comun de suprafata din Bucuresti sunt foarte aglomerate, fapt care creste riscul producerii unor accidente, dar si al aparitiei hotilor de buzunare si a talharilor. Pentru ca sutele de mii de romani care folosesc zilnic autobuzele, troleibuzele si tramvaiele sa aiba parte de o calatorie linistita, este nevoie ca acestea sa fie dotate cu un sistem de supraveghere. Iata in continuare care sunt cele mai mari avantaje ale montarii unui sistem de supraveghere in mijloacele de transport in comun:

1) Linistea si siguranta calatorilor.

In momentul in care observa ca autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul in care se urca este dotat cu un sistem de supraveghere, calatorii vor fi mai linistiti si vor sti ca nu vor pati nimic nici ei, nici bunurile lor. Astfel, vor putea folosi timpul petrecut in mijlocul de transport in comun pentru a citi, a vorbi la telefon sau a petrece timp pe retelele de socializare.

2) Cresterea numarului de pasageri care circula in legalitate.

Un sistem de supraveghere poate avea si rolul de a determina mai multi pasageri sa circule in legalitate. Unii calatori circula fara a plati si aleg sa valideze cardul de transport sau sa isi cumpere un abonament de o zi prin SMS doar in momentul in care vad ca se urca unul sau mai multi controlori. In schimb, daca observa ca autobuzul sau tramvaiul este dotat cu camere, calatorii ar putea fi determinati sa plateasca bilet de la bun inceput.

3) Evitarea incidentelor.

Nu de putine ori se intampla ca un calator sa observe autobuzul sau tramvaiul in statie, sa alerge dupa el si sa fie prins intre usi. Aceste situatii neplacute ar putea fi mult mai usor evitate daca mijlocul de transport in comun ar fi dotat cu un sistem de supraveghere. De obicei, soferul ar trebui sa se asigure ca astfel de probleme sunt evitate, insa uneori acesta poate fi prea concentrat la drum, iar camerele de supraveghere ii pot veni atunci in ajutor.

4) Descurajarea infractorilor.

Mijloacele de transport sunt printre locurile preferate de hotii de buzunare, intrucat acestea sunt frecventate inclusiv de persoane vulnerabile, printre care copii si batrani. In plus, talharii se gandesc ca vor scapa usor, din moment ce pot cobori din autobuz sau tramvai fix in momentul inchiderii usilor si apoi vor fugi. Totusi, daca se urca in RATB cu ganduri necurate si observa sistemul de supraveghere, acestia vor realiza ca pot fi identificati si prinsi cu usurinta, motiv pentru care, cel mai probabil, vor renunta la planurile lor si vor alege o tinta nesupravegheata.

5) Identificarea si prinderea hotilor.

Imaginile furnizate de camerele unui sistem de supraveghere pot fi folosite pentru identificarea si prinderea hotilor de buzunare sau a unor categorii chiar mai grave de infractori care desfasoara activitati reprobabile in mijloacele de transport in comun. Astfel, calatorii vor fi mai in siguranta si, in cazul in care banii, telefonul sau alte bunuri le sunt sustrase, vor avea garantia ca le vor recupera si ca faptasii vor plati pentru faptele lor.

Citeşte şi
Ce lucruri controversate conţine noua Lege Big Brother

Noua Lege Big Brother ar fi trebuit să fie o versiune atenuată a primei forme Read more

Big Brother din bani publici la Radio România

în SRR au fost montate camere de luat vederi până şi în ascensoarele instituţiei.

Revista presei. IRES: Iliescu, considerat vinovat de moartea Ceausestilor

Conform unui sondaj realizat de IRES, 23% din cei chestionaţi cred că Iliescu este vinovat Read more

Revista presei. Legea jurnalistului, de Ghise. Ioan Ghise

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus la Senat iniţiativa legislativă intitulată "Legea jurnalistului".

Cernahoschi. Laura Cernahoschi. SRI. Cotidianul. VoxPublica

"Da, am fost ofiţer în SRI", recunoştea pe 6 ianuarie 2010 Laura Cernahoschi, fosta şefă Read more

SURVEILLANCE: Avantaje si dezavantaje ale cipurilor RFID (BadPolitics)

Anunţate deja de doi ani, paşapoartele biometrice conţin imaginea facială şi amprentele deţinătorului. Cerute de Read more

SURVEILLANCE: Legislatia nationala, internationala si europeana referitoare la cipurile biometrice (BadPolitics)

a. Regulamentul Consiliului Europei nr. 2.252/2004 dă recomandări şi detalii tehnice privind cip-urile biometrice, însă Read more

SURVEILLANCE: Ce este si la ce foloseste microcipul RFID? (BadPolitics)

Microcipul R.F.I.D. este un circuit electronic de câţiva milimetri care inmagazinează şi transmite informaţii prin Read more

Cîţu cere audierea lui Teodorovici şi Dăncilă pentru aruncarea Economiei în haos

Ministrul PNL de Finanţe, Florin Cîţu, îi acuză pe predecesorul său social-democrat, Eugen Teodorovici, şi Read more

Florin Cîţu vorbeşte despre o posibilă creştere a pensiilor cu 10%

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că pensiile ar putea creşte cu doar 10% din Read more

Share