home POLITICA Cristi Dănileţ despre infracţiunea de defăimare a ţării ticluită de PSD

Cristi Dănileţ despre infracţiunea de defăimare a ţării ticluită de PSD

Share

Judecătorul Cristi Dănileţ atrage atenţia că Liviu Dragnea vrea să ne readucă la perioada anilor 90. La acea vreme, se pedepsea cu închisoarea orice manifestare de opinie contra sistemului de conducere a țării, care a fost eliminată de Monica Macovei.

Dana Gârbovan este demascată de judecătorul Cristi Danileţ

Pe blogul său,Dănileţ scrie un articol, numit “Crima de leznaţiune?”. O astfel de infracţiune a existat timp de 10 ani în legislaţia românească.

Cristi Dănileţ: Luai de la 6 luni la trei ani de puşcărie

Am văzut că există o dezbatere publică generată de o declarație a președintelui PSD cu privire la introducerea în Codul penal a unei infracțiuni care să interzică defăimarea țării sau a națiunii. Eu spun că o astfel de infracțiune a existat timp de 10 ani în legislația românească.

, atrage atenţia Cristi Dănileţ. Astfel, explică magistratul…

… prin pct. 101, din Legea 140/1996, s-a modificat vechiul Cod penal (intrat în vigoare în 1969) și s-a introdus art. 236 ind. 1 C.pen.

Acesta avea următorul conținut::

Defăimarea țării sau a naţiunii Articolul 236^1 – Manifestările publice săvârşite cu intenţia de a defaima ţara sau naţiunea română se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Nici o explicaţie validă pentru derapajul din ultimul an al Regimului Iliescu I

Nu se mai păstrează pe site-urile Parlamentului expunerea de motive care a stat la baza acestei incriminări. Nu mai deținem nicio informație cu privire la posibile condamnări pentru acea infracțiune.

Mai mult, manualele de drept apărute în anii următori (vezi mai jos un exemplu din „Drept penal român – partea specială”, O.Loghin, T.Tudorel, Editura Șansa, București, 2001) nu dau nicio explicație validă în ce ar putea consta în concret această infracțiune și nu oferă niciun exemplu de practică judiciară.

, explică Cristi Dănileţ, care este un magistrat respectat, fost membru al CSM şi luptător pentru o justiţie independentă..

Share