De ce búgetă nervos Victor Ponta?

Share

~motto: “Búget, deci exist” (cugetare fesenistă de la începutul anilor ’90)~

Aşa cum am explicat în debutul rubricii Revista presei – lucru pe care nu-l facem în 99% dintre cazuri, Victor Ponta vrea să revoluţioneze statistica statului român probabil pentru că nu pricepe nimic din acest domeniu.

Premierul nu pricepe poate că Institutul Naţional de Statistică, aşa cum explică foarte corect Răzvan Orăşanu, face întâi o estimare-semnal, apoi una provizorie si abia ulterior o dă pe cea definitivă, care este mai exactă. Mai exactă, pentru că şi aceasta este tot o estimare.

Aceasta este deci cea mai acurată, dar ea vine cu foarte multă întârziere: uneori peste un an. Am aflat aceste lucruri când ne-am confruntat cu primul buletin statistic (obligaţi de meserie, bat-o vina) şi ne-am exprimat revolta că avem acum unele date statistice vechi faţă de pretenţiile noastre jurnalistice.

Până şi un student la Drept în anul II înţelege aceste lucruri dacă i le explici, aşa că am înţeles şi noi. Când faci bugetul unei ţări în vremuri de criză – pe de altă parte, aşa cum rectificările bugetare sunt negative, pentru că la recesiune economică bugetele se contractă, asemeni estimarea finală (aia care vine revoltător de târziu) dă rezultate cu minus.

Uneori dramatice. Şi aici ajungem la nervozitatea lui Victor Ponta, care probabil că, şi după ce i s-a explicat că s-a supărat pe Vergil Voineagu degeaba, tot a decis să ţină strâns hăţurile statisticii oficiale, ca să nu-i mai joace “asta” feste, cu hachiţele ei cu tot.

Iar motivele sunt cel puţin două. Primul este că, după ce şi-a împărţit pe felii ţara, USL acum probabil constată că feliile sunt defapt mai mici şi geşeftul scade, aşa că trimite la Palatul Victoria semnale de nervozitate.

Dacă Mazăre de la Constanţa răcneşte în telefon 15 minute, ori Oprişan de la Vrancea aruncă smartfonul în perete de-i face bucăţele amoledu’, capul lui Voineagu zboară.

Al doilea motiv al nervozităţii lui Victor Ponta e că FMI vine periculos de repede şi-l prinde cu temele nefăcute. N-are bani de niciunde şi va trebui să continue să taie din pomenile promise anul trecut. Iar aceasta nu-i convine.

Iar acesta este numai începutul. Oricâţi şefi de statistică va schimba, cum se vede la orizont anul 2013 rectificarea bugetară din toamnă va fi negativă, aşa că vor urma noi tăieri.

Iar aceasta – repetiţia cuvintelor “iar aceasta” este voită – presupunând că va fi o singură rectificare bugetară. Şi că nu vor mai apărea şi alte dificultăţi de traseu. Atunci, dacă nu vom avea un buffer de siguranţă de la FMI, să te ţii.

Share