home EVENIMENT, SPORT De ce a pierdut Simona Halep la Roland Garros?

De ce a pierdut Simona Halep la Roland Garros?

Share

Dacă ploaia nu ar fi existat, ea ar fi trebuit inventată, pentru ca Simona Halep să poată să fie cumva oprită din noua ei ascensiune spre poziţiile top 5 din WTA. Halep este într-o formă foarte bună anul acesta şi are toate şansele să intre din nou în ascensiune în WTA, spre primele locuri.

Cu psihicul ranforsat de Darren Cahill şi panoplia de lovituri renovată de acelaşi excelent tactician, Simona Halep are în faţă acum doi adversari: forţa fizică superioară a câtorva adversare şi imponderabilele date de factorii exteriori.

De Samantha Stosur, Simona Halep trecuse defilând la WTA Madrid, dezlănţuindu-se cumplit şi desfiinţând-o efectiv pe australiancă. Aceasta este un paradox în sine. E lipsită de forţă în lovituri, în schimb are un forehand puternic, excelent, cu top spin, pe care este capabilă să-l plesnească oriunde pe teren.

Având 32 de ani, este la apus de carieră şi oboseşte după un set de joc intens, în schimb acel set îl joacă excelent, folosindu-şi calităţile şi palmându-şi defectele. Cel mai mare defect al ei este reverul (backhand-ul), extrem de moale. Nu are încredere în propriul top spin, aşa că nu-l foloseşte decât extrem de rar, cam cât Monica Niculescu top spinul de drive (forehand).

Orice minge pe care o loveşte cu reverul este tăiată (slice) şi e executată cu două mâini. Acesta este motivul pentru care de multe ori se întoarce cu drive-ul, expunându-şi excesiv dreapta terenului. Dacă ştii să-i speculezi această mare slăbiciune, o baţi, trimiţând-o în raliuri pe tot terenul.

La Madrid, Simona Halep a decimat-o efectiv. Zgura rapidă, uscată, aerul uscat şi însorit au ajutat-o să alerge metri pe secundă (cum spune un prieten) net mai bine decât Stosur şi să o termine în două seturi: 6-2, 6-0.  Deja, în al doilea set Sam a fost efectiv umilită.

Foarte eficient la Roland Garros anul acesta ar fi ca jucătorii să joace cu bâtele de baseball şi, pentru o lovitură în becurile nocturnei inexistente, să se acorde game câştigat de performer.

La Paris, treaba s-a schimbat complet. Primul aspect este întreruperea meciului de două ori. Simona Halep avansa duminică spre câştigarea primului set (5-3), când meciul a fost întrerupt din cauza ploii. Prima reluare a durat până la 3-2 pentru Sam, care revenise şi câştigase primul set.

Apoi meciul iar s-a întrerupt. Este ideal acum pentru o jucătoare obosită ca Sam Stosur sau Serena Williams, dacă e posibil, ca meciul să se întrerupă două-trei ori, pentru ca aceasta să-şi revină fizic şi să-şi ridice iar nivelul jocurlui. Aşa a învins Samantha Stosur.

Ca să înţelegem de ce anume a pierdut Simona Halep şi din alte puncte de vedere, trebuie să aflăm ce se întâmplă cu mingea şi cu terenul de zgură pe ploaie şi umezeală. Părul de pe mingea de cauciuc se îmbibă şi musteşte de apă, mingea devenind mult mai grea şi refuzând să prindă efect, adică să se mai rotească.

Spre jucător vine o ghiulea, o bombiţă nătângă, care face, când o loveşti, “ţâmp!” şi aruncă apă în toate părţile. Cred că, pe vremea rachetelor de lemn, l-am văzut pe Ion Ţiriac izbind o astfel de mingioacă, de a rupt racordajul. Efectiv, mingea a rămas pe loc, trecând prin racordajul rachetei.

Cât despre zgură… nu există lucru mai periculos pentru un jucător de tenis decât slagul umed. A , că acum 30 de ani se juca în marile turnee pe ploaie… atunci nivelul tehnic, intensitatea jocului erau complet diferite, iar jucătorii participau la mult mai puţine turnee.

Revenind, fiecare pas pe care îl pui pe teren creează riduri şi grămăjoare de zgură mustind de apă, care trebuie mereu nivelate, pentru că mingea o ia razna din ele, sărind aleator.

Dar nu poţi să nivelezi terenul după fiecare minge jucată, aşa că a juca astfel tenis de câmp este probabil bun pentru antrenamentele celor ce vor să înveţe să dea cu măciuca în minge, dar tehnicienii pierd timpul.

Acum două zile, Simona Halep tocmai începuse să o domine pe Samantha Stosur, este drept, cu mai multă dificultate decât la Madrid, din cauza umezelii, când meciul s-a oprit, exact când Stosur obosise. Marţi, Simona Halep a intrat pe zgura îmbibată ca balena pe gheaţă.

Este incredibil pentru mine cum de o jucătoare cu picioarele scurte, cu centrul de greutate jos, ca Simona Halep, nu a fost capabilă să se echilibreze pe acest teren. E însă de înţeles de ce a lovit prost mingea.

Halep este o jucătoare tehnică. Ea preferă să te joace-n efecte şi acesta este marele câştig al mandatului Cahill – înlocuirea jocului de aşteptare a greşelii adversarului cu decisivele de cross şi pass.

Obligată să lovească invariabil, pe cât posibil cât mai puternic, într-o ghiulea grea şi udă, Simona Halep a pierdut avantajul tehnicii sale superioare. Pe zgura lentă, umedă, Samantha Stosur a avut timp să se gândească, să se poziţioneze faţă de minge, astfel încât forehand-ul ei să prevaleze în faţa cross-urilor şi pass-urilor Simonei Halep.

Aşadar, acei metri pe secundă mai lenţi din udătura pariziană au fost în avantajul lui Stosur, handicapând-o pe Halep. Acum: este inadmisibil să te numeşti Roland Garros, să faci 400 de milioane de euro pe an şi să nu investeşti în acoperirea terenurilor de atâta amar de ani. Dar mai grav este nu că nu ai teren acoperit, ci că te încăpăţânezi să fii fudul şi să arăţi manifest că tu nu vrei să faci, pentru că aşa eşti tu, zgârie-brânză.

Într-o eră în care marile arene sunt acoperite sau în curs de acoperire (acoperişul de la Arthur Ashe, de la US Open, va fi inaugurat anul acesta), Roland Garros, lipsit şi de nocturnă, mult mai ieftină, dar şi de hawk-eye, e coada cozilor, iar competiţia e la mila lui Dumnezeu.

Îmi este greu să înţeleg cum se va desfăşura turneul anul acesta şi probabil că este mai bine că Simona Halep a fost eliminată, pentru că altfel ar fi trebuit să joace patru meciuri în cinci zile. Aşa ceva este inadmisibil.

Share