home EUROVISION, EVENIMENT De aici s-a inspirat Andrei Tudor: Festivalul Mamaia 1986

De aici s-a inspirat Andrei Tudor: Festivalul Mamaia 1986

Share


Iata un alt video (defapt, un colaj audio) cu un continut socant.

Aceasta este muzica stupida care ne-a nivelat creierele decenii intregi, de pe vremea lui Ceausescu. Si sunt niste practici care ma enerveaza cumplit. Va dau un singur exemplu: cunoscuta piesa a lui Dan Spataru, “Drumurile noastre…”, este defapt un hit din anii ’80 al cantaretului sarb Zdravko Ciolici (am scris Ciolici pentru ca nu am tzedila necesara). Dar acolo era altceva.

Compozitorii romani obisnuiau sa ia unele succese straine si sa le traduca libretele in romaneste. Alt exemplu: Dida Dragan a cantat o versiune in romaneste a piesei trupei Heart, “What About Love”. Aici insa este vorba de altfel de lucrare.

Ascultand refrenul piesei “Pe O Margine…” si apoi pe cel al piesei cantate in 1986, la Mamaia, de Cornelia Vorvoreanu, se observa clar asemanarea dintre liniile melodice. Inainte as fi putut spune ca piesa lui Tudor si cea cantata de Bustamante sunt verisoare bune. Acum cred ca am descoperit matusa. Sau sora mai mare? Ce-o fi?

Concluzia mea este ca avem de-a face cu apucaturi care dureaza de decenii si care polueaza melosul romanesc. Ramaneti aproape, lucrurile sunt si mai complicate. Veti vedea de ce.

Share