Dan Tăpălagă: UDMR ar trebui scos de la guvernare

Share

Jurnalistul Dan Tăpălagă, de la publicaţia electronică G4Media, vine cu o idee radicală: ieşirea UDMR de la guvernare.

Jurnalistul Dan Tăpălagă afirmă că UDMR ar trebui să fie scos de la guvernare, dacă începe să promoveze în România temele false amorsate de regimul iliberal Viktor Orban.
„Cred că a venit vremea să aleagă: ori cu Budapesta și iliberalismul lui Orban, ori cu Bucureștiul și mai solidari cu valorile UE”, scrie Tăpălagă.
„UDMR s-a transformat în timp dintr-unul dintre cele mai pro-europene partide, cum era perceput pe la începutul anilor 2000, într-unul fel de PSD combinat cu AUR, dar varianta maghiară. UDMR a devenit anexa lui Viktor Orban, portavocea FIDESZ și un partid care pune umărul la sumbinarea metodică a UE.
Adversarul desființării Secției Speciale acționează ca principala frână reformistă din Guvern, la capitolul justiție. Pe tema LGBT iată-l în poziția de răspândac al temelor false amorsate la Budapesta.
Este dreptul UDMR să aleagă pe ce drum vrea să meargă, dar cât este la guvernare angajează inclusiv poziția statului român.
Or, cred că a venit vremea să aleagă: ori cu Budapesta și iliberalismul lui Orban, ori cu Bucureștiul și mai solidari cu valorile UE. Dacă alege prima variantă, decent ar fi să iasă singuri de la guvernare, iar dacă nu vor, cred că ar trebui scoși”, a scris Tăpălagă, pe pagina sa de Facebook.
Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, întrebată de cotidianul Nepszava despre poziția UDMR privind referendumul din Ungaria, având că obiect protecția copiilor, a declarat: ”Din timp în timp, fiecare guvern cere opinia cetățenilor cu privire la chestiuni importante. Așa face acum și guvernul Ungariei. UDMR în mod natural sprijină ca acei maghiari din Transilvania cu dublă cetățenie să participe la referendum”.
Hegedus Csilla este și secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, precizează G4Media.
Cotidianul Nepszava de la Budapesta publică un articol cu titlul ”România, îndemnată să urmeze drumul Ungariei”, în care relatează despre intenția Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT, de a depune un pachet de proiecte de legi în Parlamentul României, pe tema protecției copiilor împotriva persoanelor LGBTQ.
Proiectele ar urma să fie depuse de deputatul Zakarias Zoltan, intrat în legislativ pe listele UDMR.
Share