Dan Manoliu: S-a revenit la Eurovision la sistemul de punctaj EBU

Share

Trecem acum la lucruri pe care eu le consider mult mai importante, intr-un fel. Dan Manoliu vorbeste acum despre editia de anul acesta.

Discutam in amanunt despre toate chestiunile pe care le-am criticat la editia de anul trecut: televoting, afisarea timpului ramas din perioada de votare pe ecran tot timpul perioadei de vot, sistemul de adunare a voturilor publicului cu cele ale juriului.

Manoliu “scapa” o prima critica directa la adresa organizatorului de anul trecut, Ioan Duma: cea in privinta “greselii” facute, prin faptul ca piesa Ancai Parghel, “Brazil”, nu a ajuns nici macar in semifinale. In conditiile in care, in opinia sa, daca ajungea castiga in Romania si se clasa foarte sus la Belgrad.

De asta ati pus acum [editia nationala Eurovision] ceva mai devreme?
Ca sa avem timp mai mult pentru promovare.

Ce garantii oferiti telespectatorilor pentru corectitudinea votului lor? Ma refer la vesnica poveste din fiecare an cu televotingul.
Noi lucram cu o firma care a castigat o licitatie.

“Sa nu repetam greseala cu “Brazil””

Care este firma? Anul trecut a fost firma lui Pocorschi?
N-a fost firma lui Pocorschi.

Uite, nu stiu acum, dar o sa va spun cum se numeste firma de anul acesta. Din punctul nostru de vedere, cand am organizat noi, nu s-a intamplat sa nu se califice o piesa despre care sa se poata spune dupa aceea:

“Asta e hitul care a fost si a fost respins din selectie”, cum s-a intamplat anul trecut cu o piesa geniala, “Brazil”, care dupa aceea se ducea clar in primele zece locuri in Europa, fara nici un fel de problema.

Dan Manoliu: Cu televotingul sunt discutii in fiecare tara

In fiecare an, si la editiile organizate de dv., si la cea de anul trecut organizata de Duma, aveti, repet, aceasta problema cu televotingul. Sunt foarte multi care spun ca au incercat sa voteze cu anumiti concurenti si nu au reusit.
Aceste discutii sunt in fiecare tara, la fiecare Eurovision.

Bine, stiu aceasta, dar softul folosit este certificat cumva?
Da, el trebuie sa aiba un anumit numar de linii. Ca sa fie agreat trebuie sa aiba un anumit numar de linii. Eu, ca producator, impreuna cu colegii mei, trebuie sa lucrez cu aceasta firma, pentru ca ea a castigat aceasta licitatie. Firma este agreata pentru orice televoting din SRTv. Sunt altii decat cei care au fost in ultimii trei ani.

Dan Manoliu: I-am avertizat să nu aibă probleme

Noi le-am spus foarte clar si i-am avertizat: sa nu avem probleme cu acest televoting, sa nu ne trezim cu probleme de genul eu am trimis vot, mi s-a spus ca linia a fost ocupata, dar apelul a fost taxat.

Firma trebuie sa gaseasca o metoda ca sa nu perceapa acel apel. In perioada aceea, tu poti sa faci un bagaj de voturi pe care, cand dai drumul la start, sa le trimiti in alta parte.

Noi am hotarat ca, in momentul in care suna votantii in timpul piesei, inainte sa fie dat start televoting, apelurile sa fie respinse. Acest bagaj de apeluri trebuie exclus din soft, pentru ca altfel el influenteaza votul.

Dupa “Era Duma”

Ce modificari au fost aduse anul acesta sistemului de votare? Andrei Partos spune ca s-a revenit la sistemul de vot dinainte de “Era Duma”. Este adevarat?
S-a revenit la sistemul EBU: obtii un anumit numar de apeluri care automat se transforma in puncte: 12, 10 s.am.d.. Juriul voteaza si el, rezulta iar un anumit numar de puncte: 12, 10 s.a.m.d.. Apoi se aduna. Astfel rezulta acea paritate de 50%-50%, voturile publicului – voturile juriului. Abia atunci este paritate.

Anul trecut nu a fost 50 la 50?
Pai nu, ca ei adunau mere, ce-i drept, dar erau mere ionatane cu mere padurSvante pete. Noi mai revenim si la faptul ca vom proceda cum am procedat la o selectie nationala: la cele doua semifinale va fi acelasi juriu, pentru uniformitate de vot. Vom arata doar in primele 10 minute rezultate partiale, apoi nu se vor mai arata, ca sa nu influenteze rezultatul final. Timingul merge pe ecran in continuare, tot timpul.

Timingul, pe ecran tot timpul

Timingul merge pe ecran, este foarte important, ca anul trecut nu a fost asa.
Noi am respectat intotdeauna aceasta regula. La stop televoting deja acum juriul va fi votat. Juriul este obligat ca, in maximum cinci minute de la startul televotingului, sa-si fi incheiat votarea.

Este notarul prezent acolo si ia plicurile cu voturile. Numele celor sase calificati se pun in plicuri separate, iar punctajul lor nu se va cunoaste decat dupa finala, pentru a nu influenta votul in finala.

citeste si:
Dan Manoliu: Maximum trei din Todomondo stiau sa cante
Dan Manoliu: Todomondo a fost promovat cat se poate de bine la Helsinki

(va urma)

Share