home DIVERSE, SEISMOLOGIE Cutremur mare până la sfârşitul anului?

Cutremur mare până la sfârşitul anului?

Share

Iar se vehiculează teza că până la finalul acestui an va avea loc un mare cutremur, de peste şapte grade pe scala Richter.

Cei care fac declaraţii ştiinţifice pe această temă (în afară de ayatollahul Gheorghe Mărmureanu, care e dincoace de bine şi dincolo de rău) spun lucruri de bun simţ.

world-housing.net
“Building Collapse in the 1977 Vrancea Earthquake (OD16 Building)”

Faptul că pământul face des, uşor-uşurel, zdranga-zdranga, poate să însemne şi apropierea un seism mai mare, mare, au poate chiar foarte mare, dar şi că la locul unde se întâlnesc cele trei plăci tectonice, cea europeană, cea eurasiatică şi cea africană, în Vrancea, au loc binevenite detensionări, prin cutremure mici, neînsemnate.

Faptul că presa scrie, exagerând greu sesizabil pentru nejurnalişti dimensiunile pericolului, este un semn de normalitate, în anormalitatea ziaristicii de gang practicate azi în România.

La noi în ţară, cel mai serios cotidian este, la standarde occidentale, un ziar popular fără fete sumar dezbrăcate, iar un tabloid de scandal l-ar revolta lejer pe Rupert Murdoch, care s-ar duce la toaletă să verse, apoi ar reveni în birou şi ar comenta, probabil, cu şerveţelul parfumat la gură:

My boys are much sobre than that crap

Aşa că este posibil să vină oricând un mare cutremur, având în vedere că oricum statistic perioada medie dintre două mari cutremure vrâncene a fost depăşită, dar semnalele pe care le primim prin presă sunt mai mult ca sigur nişte fonfleuri, menite să mai bifeze nişte vizitatori unici în plus pe unele website-uri.

Mai important, decât să stăm cu ochii holbaţi într-o pagină de ziar, ar fi să încetăm să mai cădem în admiraţie în faţa unor termopane moca şi pereţi polietilenizaţi gratuit, toate acestea primite de la primarii noştri, înnebuniţi să tragă voturi de la noi.

Pentru că, dacă vine Marele Cutremur, vom număra prin Bucureşti (cel puţin) o categorie insolită de clădiri: care înainte de seism au arătat brici, ca nou-nouţe, însă s-au făcut varză, pentru că asociaţiilor de proprietari nu le-a trecut prin mintea administratorului, pus pe hăpăit bani, şi iarăşi bani, mereu bani să consolideze seismic imobilul.

Share