Cutremur de 3,8 grade pe Richter in Marea Neagra

Share

 

Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, spune ca este un cutremur ce s-a produs intr-o zona cunoscuta, in fata aceluiasi Cap Shabla, dintre platoul marin romanesc si cel bulgaresc. Un cutremur moderat, “nu putem spune ca de mare intensitate”, a explicat Radulian.

guide-bulgaria
Acesta este Capul Shabla, aproape de granita dintre Bulgaria si Romania, in Cadrilater. Capul Sabla este defapt prima dintre protuberantele facute de tarm fix la sud de granita Romaniei cu Bulgariei pe Capul Kaliakra, mai cunoscut. In fata Capului Shabla se tot produc mici cutremure de suprafata, tocmai din acest motiv relativ lesne de simtit pe Litoral. Deocamdata nepericuloase.

“Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade s-a produs pe litoralul Marii Negre la 12 km de Mangalia si 50 km de Constanta. Seismul s-a produs la ora locala 22:59 la o adancime de 4 km, informeaza Institutul National pentru Fizica Pamantului”

, anunta HotNews.

Christian Science Monitor: Trei cutremure in trei zile – mai mult decat coicidenta?

Intai a fost unul de magnitudine 5.3 langa Trinidad, Colorado, cel mai mare cutremur din acest stat american din anul 1973. Apoi unul de magnitudine 5.8, cu epicentrul in Mineral, Va., simtit intr-o regiune situata intre Charleston, S.C si Boston. Finalmente, a fost un al treilea relativ mic, de 3,6 grade, in zona orasului San Francisco, marti noaptea.

Intrebarea este: ce se intampla?

Expertii spun ca, in timp ce cutremurele din Colorado si de pe Coasta de Est sunt neobisnuite, nici macar nu exista o legatura intre ele, pentru ca primul nu l-a determinat pe cel de-al doilea. Iar cel din San Francisco nu are nici atat vreo legatura cu cele doua care l-au precedat.

“Sunt intr-adevar fara legatura”, spune Meredith Nettles, seismolog de la Columbia University, adaugand: “Nu exista nici o legatura cauzala”.

“Este o pura coincidenta”, a declarat seismologul de la San Diego State University, Tom Rockwell.

“Micile cutremure nu schimba starea de stres seismic foarte mult in crusta pamantului, asa ca efectele sunt mai curand locale”, spune Rockwell.

“Office workers gather on a sidewalk after their building was evacuated following an earthquake in New York on Tuesday. The 5.8 magnitude earthquake centered northwest of Richmond, Va., shook much of the east coast from Washington, D.C., to New York City and Rhode Island”. Mark Lennihan/AP

In timp ce la debutul acestei saptamani am avut stiri despre trei cutremure, urmate de venirea uraganului Irene, care provoaca deja evacuari de populatie pe Coasta de Est, unii cetateni din North Carolina s-au intrebat daca acum nu urmeaza cumva si o invazie de lacuste.

Numai in Statele Unite, numai saptamana trecute, au avut loc circa 700 de cutremure perceptibile cu echipamentul de specialitate. Si, asa cum US Geological Survey afirma, “exista 100% sanse ca astazi sa se produca un cutremur” undeva in lume.

Share