home EVENIMENT Cum s-a încurcat Gigi Becali în minciuni

Cum s-a încurcat Gigi Becali în minciuni

Share

Vom da citate din cele spuse de Gigi Becali ieri, când, ca bizonul fără creier, a ţinut să vorbească, fără să gândească înainte, în faţa judecătorilor, reuşind să se înfunde şi mai tare  în substanţa maro în care ar fi avut şansa să nu se afle acum dacă nu se ocupa în ultimii 10 ani cu o mulţime de măgării, pentru care acum plăteşte. Comentariile noastre sunt evidenţiate cu roşu.

Eu vin de la puşcărie, pe dumneavoastră v-ar relaxa o discuţie cu mine. Lăsaţi-mă să vorbesc. Sunt bărbat, nu sunt copil. Dacă vreţi să mă lăsaţi, bine. Dacă nu, să vă dea Dumnezeu sănătate.
Aceste cuvinte nu au nici un alt efect, în ceea ce îl priveşte pe un acuzat, în ochii unui judecător, decât să-l discrediteze pe acesta complet. Magistratul, când aude aşa ceva, se gândeşte: “Ăsta e prost sau nebun”.

În anul 2000, când am intrat în fotbal, erau multe aranjamente. Domnul Piţurcă poate confirma.
Adică Piţurcă ştia de aranjamentele din fotbal, în principiu. E bine de reţinut.

Când am venit la Steaua, am zis “gata, nu mai fac nimic. Înseamnă că fur, iar eu nu fac aşa ceva”.
Inculpatul se discreditează singur, recunoscând astfel că până la momentul relatat “mai făcuse”. Faptul că în fraza următoare afirmă contradictoriu că el nu fură nu mai are nici o semnificaţie, după o asemenea recunoaştere implicită a existenţei istorice a unei culpe.

În 2006, cu Bistriţa… am dat un telefon… Cum îl cheamă pe ăla? Din sală se strigă “Horoba!” (…)
Inculpatul face pe judecători să aibă încă o confirmare (dacă mai era nevoie) că faptele sale sunt notorii publicului.

(…) Aşa.. Băi Ioane, vreau să le dau o primă jucătorilor tăi. Cică să vorbesc cu nea Jean. Ălă nu voia. Păi, blătuitorul blătuitorilor nu voia? Mi s-a părut ciudat! De ce nu vrea? M-am interesat când vine echipa şi i-am găsit la Perla. Am urmărit autocarul, m-am dus la băieţi când s-au oprit la masă. “Bă, băieţi. Nea Jean v-a vândut meciul. Uitaţi, nu fiţi proşti: eu vă dau banii ăştia şi gata”. Şi am plecat.
Aceasta este echivalentul următoarelor cuvinte: “Onorată instanţă, sunt vinovat pentru că am făptuit cele de care sunt acuzat”.

(…) Notaţi, că e important ce vă zic eu aici.
Dacă nu-i spunea, judecătoarea Livia Stanciu nici nu ştia, săraca, ce are de făcut!

La vremea aia, nu era nici o restricţie că nu poţi să le dai bani jucătorilor altor echipe. Apoi a băgat Mircea Sandu o regulă.
Inculpatul încurcă regulamentele FRF cu penalul. În penal, era dare de mită şi atunci.

Că aşa e Becali, cobai. Şi s-a trezit UEFA. Că ce e pe acolo? Apoi s-a scos regula. Deci nu e nimic, se bagă, se scoate. Bine, nu zic că era etic, dar doamnă preşedinte, în ultimele etape e nebunie, că alea de la mijlocul clasamentului vând meciuri.
Deci toată lumea e coruptă, aşa că Becali şi-a imaginat faptul că, dacă afirmă acest lucru (bine cunoscut), reuşeşte să se disculpe. În realitate…

Doamnă, dar eu sunt Becali… normal că pot să îi premiez.
Aşa, aşa, afundă-te şi mai tare…

Dacă încurajez moralitatea, creşte corupţia? Aşa se pune problema? Interesul meu, sincer vă spun, era să nu mai fie aranjamente. Eu am avut echipa în Liga 1, Gloria Buzău, şi puteam să le zic să piardă cu 7-0. Şi eu am făcut egal cu ei! Egaaalll! Dumneavoastră realizaţi asta? Am făcut egal pe banii mei. Interesul meu e să fiu condamnat. Să contopiţi pedepsele, pac, pac. Dar nu de asta sunt vinovat, ci de uz de fals. Vă zic eu şi de asta”.
Avocatul i-a spus lui Gigi Becali că pentru uz de fals ia mai puţin decât condamnarea pe care o execută acum. Interesul principal al lui Becali nu pare a fi să se disculpe, ci să se inculpe, dar să nu i se mărească perioada de detenţie, faţă de cât are de executat în prezent. 

Pentru că, aşa cum spune Codul Penal:

“Capitolul III FALSURI ÎN ÎNSCRISURI Art. 291 Uzul de fals Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.”
Înseamnă că Becali e aproape sigur că va fi condamnat şi încearcă să micşoreze pe cât posibil perioada cât stă la puşcărie.

Îşi întrerupe avocatul care spunea că şi în afară sunt blaturi, că a vorbit cu oficiali de la Bayern. “Lasă-mă mă, nu mă mai apăra. (…)”
Credem că deja avocaţii lui Becali s-au săturat de hazul lui, şi-au luat banii şi îl aruncă în apă. Nu spui avocatului tău, de faţă cu judecătorul, “lasă, nu mă mai apăra” decât dacă nu mai relaţionezi cu el ca lumea.

Ne oprim aici, şi este vorba numai despre prima acuză din Dosarul Valiza. Lectura tuturor gafelor în serie făcute de Becali, citate de sursa menţionată, confirmă cele afirmate de noi. Inclusiv faptul că acum, disperat, Becali îşi bagă în rahat părtaşii, precum este cazul lui Piţurcă:

Am falsificat data, am falsificat tot. Eu am semnat, eu am scris. Piţurcă a venit la palat, eram pe terasă şi aveam nevoie de doi martori: domn profesor şi Piţurcă. A semnat şi a plecat. Nici nu a ştiut ce semnează. I-am zis că e un contract cu terenuri…
Pe judecător nu-l interesează că tu spui că Victor Piţurcă e atât de prost, încât a semnat ca primarul în necunoştinţă de cauză. El ştie ce faci tu, că minţi, că te-ai pierdut, că eşti disperat şi te condamnă la anii de puşcărie pe care îi meriţi.

P.S.: Aşteptăm demisia lui Victor Piţurcă de la echipa naţională de fotbal…

Share