home POLITICA, Rep. MOLDOVA Cum controlează Gazprom Republica Moldova prin intermediul gazului

Cum controlează Gazprom Republica Moldova prin intermediul gazului

Share

Societatea pe acțiuni MoldovaGaz, controlată de Gazprom, controlează astăzi în totalitate, la rândul ei, industria gazelor din Republica Moldova (transport, furnizare şi distribuţie).

Armaghedonul Oligarhilor 82. Gazprom – noua Armată Roşie

Ar fi fost o veste bună dacă lucrurile ar fi stat ca înainte de august 1995, când societatea era a statului moldovean, aminteşte jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

Abuzuri marca Gazprom, adică marca Rusia

Ca urmare, însă, a unor abuzuri ale unor demnitari moldoveni în perioada august 1995 – octombrie 1998, gigantul energetic rus Gazprom s-a pomenit cu 51% din pachetul de acțiuni al MoldovaGaz. Magistralele de transport de gaz de pe teritoriul Republicii Moldova au o lungime de 543 de kilometri, din care 81 de kilometri sunt în regiunea transnistreană.

Între 1992 și august 1995, tot patrimoniul de gazoducte se afla în proprietatea exclusivă a Republicii Moldova, doar o mică parte fiind controlată administrativ de forțele separatiste de la Tiraspol. Azi, însă, deciziile le ia Federația Rusă.

Gazprom + Tiraspol = preluare ostilă

Într-o primă fază, Guvernul Republicii Moldova a elaborat un proiect individual de reorganizare şi privatizare a subdiviziunilor Concernului de Stat MoldovaGaz.

Cu câteva luni înaintea aprobării planului de reorganizare, Guvernul de la Chişinău a emis o hotărâre cu privire la crearea societăţii pe acţiuni mixte moldo-ruse de tip închis Gazsnabtranzit. Acesteia i-au fost transmise în gestiune activele întreprinderii republicane a gazoductelor magistrale Moldovatrans­gaz şi ale Direcţiei regionale a gazoductelor magistrale Tiraspoltransgaz.

Cum se împart acţiunile

Capitalul companiei a fost împărțit între Gazprom (50% + 1 acţiuni), Concernul de stat MoldovaGaz (27% acţiuni), Moldovatransgaz (12% acţiuni) şi Tiraspoltransgaz (11% acţiuni).

În faza a doua, în 1998, a fost creată societatea pe acțiuni moldo-rusă MoldovaGaz, acţionari fiind Gazprom (50% din acţiuni), Guvernul Republicii Moldova (35,33% din acţiuni), Tiraspoltransgaz (13,44%).

Share