home CORUPTIE, POLITICA Armaghedonul Oligarhilor 82. Gazprom – nouă Armată Roşie

Armaghedonul Oligarhilor 82. Gazprom – nouă Armată Roşie

Share

În penultimul intertitlu al Armaghedonului Oligarhilor, autorii detaliază aspecte importante privind dependenţa statelor UE de Gazprom.

Aşa cum stăteau lucrurile în anul 2007.

Arma secretă a politicii externe moscovite, Gazprom (comparat de preşedintele Băsescu cu Armata Roşie) este gigantul rus al gazelor naturale, deţinând 16% din rezervele mondiale de gaze naturale, controlând cu o mână politică 20% din producţia acestuia la nivel global, ceea ce îl impune ca un actor cu o putere remarcabilă în domeniul geoeconomic, capabil să înfrângă state sau alianţe ale unor state.

Gazprom furnizează o treime din cantitatea de gaze naturale pe care Uniunea Europeană o importă. Principalii clienţi ai Gazprom sunt Germania, Ucraina, Italia, Turcia şi Franţa, ţări cărora compania rusă le poate impune acceptarea unor compromisuri pe spatele altor state, cum este România.

Astfel, Germania preia aproximativ 38 de miliarde de metri cubi, cantitatea fiind în permanentă creştere, Franţa preia 12 miliarde de metri cubi, cantitatea fiind de asemenea într-o creştere accelerată, iar pe lista statelor care depind de livrările de gaz rusesc prin conductele care tranzitează Ucraina sau Belarus se regăsesc aproape toate statele din Europa Centrală şi Balcani, marea majoritate membre deja ale Uniunii Europene şi oricum membre ale Alianţei Nord Atlantice.

Pentru evitarea unor complicaţii politice interne şi externe, guvernele ţărilor vizate refuză să facă publice proporţiile înfricoşătoare ale dependenţei de gazul rusesc, existând o adevărată psihoză a estimărilor, încurajată de partea rusă.

În aceste condiţii, şi România este dependentă de gazul rusesc într-o proporţie ce nu este clară, dar care determină un efort diplomatic susţinut din partea ministerului român de resort şi a administraţiei prezidenţiale de la Bucureşti.

Conform unor estimări, România produce 14 miliarde de metri cubi pe an, cu zăcăminte estimate la 510 miliarde de metri cubi, şi numai 40% din cantitatea de gaze naturale pe care o consumăm este importată din Rusia prin Ucraina.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 83. De ce vrea Moscova debarcarea lui Băsescu

Citeşte şi
Azi, un protest întru apărarea valorilor Uniunii Europene, va avea loc la Piaţa Revoluţiei. Mai
Gabriel Biriş, avocat fiscalist, susţine că şti ce l-a apucat pe ministrul Finanţelor Publice, Orlando
"Curvă sanatistă" - aşa spune deputatul PSD de Iaşi, Vasile Cîtea, că este Uniunea Europeană,
Consens SUA - UE pentru un guvern fără Dragnea și Tăriceanu. Ore și zile încinse
Premierul britanic Theresa May a declarat luni, legat de Cazul Skripal, că 18 ţări au
Ministrul de Eterne Teodor Meleşcanu acuză UE de încălcarea grosolană a propriilor sale principii. Declaraţia
Europarlamentarul Viorica Dancila, nominalizată de PSD pentru postul de premier, e lipsită de elementara cultură
Mă îndoiesc profund că orgoliul nemăsurat dovedit prin secole de Coroana Britanică va orbi complet
În acest moment, s-a revelat faptul că Akram Shhaideh este un personaj interesant. Vechi funcţionar
Europa încurajează terorismul, prin susţinerea Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuză preşedintele Turciei, Recep Tayyip
Share