home CORUPTIE, MASS MEDIA, POLITICA Cum controla politic Elena Udrea EvZ, prin Dan Andronic

Cum controla politic Elena Udrea EvZ, prin Dan Andronic

Share

Cazul controlului politic şi economic exercitat de Elena Udrea, prin Dan Andronic, asupra ziarului Evenimentul zilei, este unul de manual.

Există în el şi motivul (amestecul de campanie politică şi interes economic), şi extracţia infracţională (Elena Udrea avea interesul să controleze politic EvZ pentru a face lobby, întru acoperirea potenţialelor ei infracţiuni).

Elena Udrea şi Dan Andronic, inculpaţi în Dosarul Hidroelectrica

Amintim că Elena Udrea şi Dan Andronic sunt inculpaţi în Dosarul Hidroelectrica, în care Radu Budeanu tocmai a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Pe 1 octombrie 2018, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale, în Dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se afla atunci în Costa Rica, era trimisă în judecată de DNA, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor.

Schimb de e-mailuri din Dosarul Hidroelectrica, datat 7 decembrie 2011:

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării și Turismului:

“Vreau să dăm aproape în fiecare zi câte o știre pozitivă legată de mine sau de minister, direct sau indirect. Spre exemplu, faptul că America își face brand verde acum, iar România și-a făcut de doi ani”.

Dan Andronic, patronul Evenimentului zilei:

“OK. Cel mai bine ar fi ca cineva să le scrie cu toate nuanțele necesare și să mi le trimită mie”.

Cârnăţarii patroni de presă

Evenimentul zilei se afla, începând cu 2010, în posesia familiei Păunescu, cea care deținea și postul de televiziune B1 TV, spune Libertatea. Ceea ce urmează este o lecţie despre incompetenţa celor care deţin mass-media româneşti, numiţi corect de Ion Cristoiu cârnăţari.

Într-o declarație dată la DNA, Bobby Păunescu spune că “ziarul pierdea 100.000 de euro pe lună” și că a căutat căi ca să finanțeze atât ziarul, cât și postul TV. Ziarul putea să devină vandabil dacă: era scris bine, de jurnalişti, nu de coprocultori politici; era difuzat printr-o reţea de difuzare de presă naţională şi alte chestiuni din acestea de meserie.

Printre cei abordați pentru finanţare a fost și Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea. Interesant este că acesta nu i-a dat o soluție, spune Bobby Păunescu, deși partenerul lui Udrea și-ar fi dorit să controleze media.

Intră pe fir Elena Udrea

Mesajul despre dificultățile Evenimentul zilei a ajuns la Elena Udrea, care i-a prezentat lui Păunescu o posibilă soluție: Dan Andronic să ia ziarul în numele ei. Aşa a început partea infracţională pe care o urmăresc procurorii.

Preluarea ziarului a fost făcută prin mai multe firme offshore. O creanță de 900.000 de euro a lui Buzăianu, care împrumutase EvZ, a intrat, susține DNA, în posesia Elenei Udrea, drept mită pentru facilitarea acelorași contracte de energie. Udrea devenise patroana din umbră a ziarului care revoluționase presa din România. Aşa trece gloria lumii.

Control politic editorial de la “doamna ministră”

Şi mai este. Procurorii susțin că, imediat, politicianul a început să dicteze conținutul. Magistraţii atașează mai multe e-mailuri între Elena Udrea și Dan Andronic. Ia spuneţi, gulgurinilor, totul e controlat politic de stat paralel, binomul DNA-SRI şi tot calabalîcul, nu aşa?

Pe 13 decembrie 2012, Dan Andronic îi trimite din proprie inițiativă un mesaj Elenei Udrea, în care o roagă să se uite pe “un text cu hidrocentralele de pe Bistrița, legat de Piatra Neamț. Vezi dacă e OK”.

În slugărnicia sa, Andronic considera că are nevoie de aviz pentru BT de la Udrea, pentru că la Piatra Neamț legea era făcută de baronul PD-L Gheorghe Ștefan, care avea relații apropiate cu ministrul Turismului. Udrea citește articolul atașat și-și dă acordul pentru publicare: “OK”.

Elena Udrea: Să dăm în fiecare zi ştiri despre mine!

Paranoia Elenei Udrea dura de foarte multă vreme. Un an mai devreme, tot în decembrie, aceasta îi cere explicit lui Andronic: “Vreau să dăm aproape în fiecare zi câte o știre pozitivă legată de mine sau de minister, direct sau indirect”.

În alte mesaje, Udrea cere un editorial politic favorabil PD-L și defavorabil concurenței politice, “dar scris de cineva care are autoritate, că nu merge cu Tabacu”. Aceasta era o referire la reputatul jurnalist Horia Tabacu, unul dintre cei mai vechi oameni ai Evenimentului Zilei.

Sigur că nu mergea cu bietul Horia Tabacu (între timp plecat dintre noi), pentru că acesta nu făcea compromisuri. Udrea îi sugera lui Andronic să scrie editorialul chiar el.

În același timp, spune DNA, o parte din banii scoși din contractele subevaluate se ducea pe postaci, care insultau publicațiile incomode sau lăudau în subsolul articolelor favorabile Elenei Udrea.

Trolii atacau presa liberă

Ani în şir (exact aceşti ani), conturile autorului acestui articol au fost raportate la Facebook de postacii Elenei Udrea, care simultan ne înjurau şi ameninţau. Cel puţin unul dintre aceşti troli este şi acum activ pe Facebook. Trolii Elenei Udrea administrau grupuri de Facebook care îl susţineau pe Traian Băsescu.

Când publicam ceva ce li se părea favorabil preşedintelui, te promovau şi te lăudau zgomotos, iar când erai critic (ex: articolul despre cazul “Regele Mihai slugă la ruşi”, ori seria de articole despre Elena Udrea), erai raportat, iar postarea se umplea de înjurături, blesteme şi alte teoreme.

Tiparul este același din Dosarul Gala Bute. Practic, mecanismul politicieni-afaceriști-patroni de presă era atent la toate lucrurile importante care apăreau în presă despre cei care îl compuneau.

Share