home CORUPTIE, POLITICA Cum a falimentat Gabriela Firea o firmă a mogulului Felix

Cum a falimentat Gabriela Firea o firmă a mogulului Felix

Share

Ni se explica acum mai mult timp, apropos de ce face Gabriela Firea, că, dacă ai 300.000 de euro obţinuţi la negru şi pierzi din ei 100.000, în fapt ai câştigat 200.000. Formal, e falimentul firmei, în realitate, este câştig.

Nu spunem că acesta este cazul şi aici, pentru că nu avem probe, doar amintim ce am discutat mai demult, cu un expert în investigarea operaţiunilor de spălare de bani.

Studiul de caz acum, în continuare, de la Newsweek. Gabriela Firea a condus, până în 2011, o firmă controlată de familia lui Dan Voiculescu, Casa Media Press, reușind să o lase cu datorii uriașe și cu personalul redus cu 80%.

În plus, firma a beneficiat de împrumuturi uriașe de la firma Crescent, un offshore din Cipru.

Potrivit site-ului antițepari.ro, în anul 2011, ultimul în care la conducerea firmei a fost Gabriela Firea, societatea MEDIA CASA PRESS SRL a avut o cifră de afaceri de 7.033.544 de lei şi pierderi de 8.881.654 de lei, valoarea totală a datoriilor atingând 21.482.548 de lei (capitaluri proprii negative de -21.325.696 de lei).

Media Casa Press SRL Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2006, având ca obiect principal de activitate editarea revistelor şi periodicelor. Firma era controlată de fiicele lui Dan Voiculescu: Camelia Rodica Voiculescu deţinea 66% din capitalul social, iar Corina Mirela Voiculescu – 34%.

Deci: nici o şansă ca pierderile să fi fost făcute fără cunoştinţa mogulului Felix, credem noi. În urma Gabrielei Firea, în 2012, societatea a rămas cu doar 12 angajați, din 60, câți erau inițial.

În 2015, Traian Băsescu a publicat documente, din care reieșea că firma Casa Media Press a beneficiat de un împrumut uriaș de la Crescent, un offshore cipriot, în spatele căruia se bănuiește că s-ar afla Dan Voiculescu.

Într-un prim document, din 15.11.2007, Crescent împrumută SC Media Casa Press SRL, reprezentată de directorul general Gabriela Firea, cu 100.000 de euro. Împrumutul este fără dobândă.

Ulterior, suma împrumutată a fost extinsă prin acte adiționale la 400.000 de euro și 1.830.000 USD, iar termenul de restituire a fost împins din 2008 în 2011.

Băsescu a susținut, în 2015, că ar putea fi vorba de spălare de bani, iar Firea ar trebui cercetată. În replică, Firea a spus că „împrumuturi între societăți comerciale aparținând aceluiași trust s-au făcut și se vor mai face, potrivit legilor în vigoare”.

Rise Project a arătat că Dan Voiculescu neagă că s-ar afla în spatele firmei Crescent, deși ANAF încearcă să recupereze de aici banii din dosarul ICA. “O mică parte din banii confiscați de stat în contul datoriei de milioane de euro stabilite prin sentința de condamnare a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, în jur de 100.000 de euro, au fost găsiți și ridicați de stat dintr-un cont deschis la o bancă din București de offshore-ul cipriot Crescent Commercial and Maritime Limited.

Avocații Crescent au contestat executarea contului companiei. După ce, în faza de fond a procesului, confiscarea celor 100.000 de euro de la Crescent a fost declarată legală, instanța din apel a constatat un viciu procedural din partea Fiscului și dat câștig de cauză firmei Crescent.

Pe la jumătatea anului trecut, procedura de executare a Crescent a fost anulată, fără însă ca Fiscul să fie obligat de judecători să dea și banii înapoi offshore-ului cipriot“, scria, în ianuarie 2020, Rise Project.

Share