CSDR contra Guvernului. Pichetare permanenta a Palatului Victoria

Share

Biroul Executiv National (BEN) al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) a hotarat astazi, 02 septembrie 2010, ca in perioada 15–30 septembrie 2010 sa organizeze pichetarea permanenta a Guvernului Romaniei, la care vor participa toti membrii BEN.

Pichetarea va inceta in momentul primirii membrilor pichetului de catre domnul prim ministru. In urma analizei rezultatelor negocierilor cu Guvernul, membrii BEN au constatat ca revendicarile confederatiei nu au fost solutionate de catre guvernanti si, pe cale de consecinta, la intalnirea membrilor BEN cu domnul prim ministru se va solicita:

1) elaborarea unei noi Legi a salarizarii unice in sistemul bugetar, astfel incat domeniile strategice pentru Romania – sanatatea, invatamantul, cercetarea stiintifica, cultura – sa fie confirmate si prin coeficientii din grila de salarizare;
2) stabilirea salariului minim pe economie garantat in plata de 50% din salariul mediu pe economie;
3) structurarea bugetului de stat astfel incat acesta sa cuprinda Fondul de salarii la Capitolul Investitii, intrucat motivarea resursei umane reprezinta o investitie pe termen lung.

CSDR a constatat ca proiectul-cadru al Legii Salarizarii Unice a personalului bugetar incalca grosolan negocierile care au avut loc intre partenerii sociali din cadrul comisiei bipartite, introducand coeficienti privind csdrsalarizarea personalului din sanatate, invatamant, cercetare stiintifica si cultura sunt jignitori, ceea ce va avea drept consecinta un masiv exod de inteligenta si forta de munca calificata in afara tarii.

FOTO: Saptamana Financiara

De asemenea, inconsecventa si mimarea dialogului social de catre reprezentantii Executivului au fost confirmate si in cazul modificarilor aduse Codului fiscal, motiv pentru care CSDR solicita anularea in tot a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 58/2010 si a HG nr.791/2010, privind normele metodologice de aplicare a Legii 571/2004, privind Codul fiscal.

Desi reprezentantii CSDR au atras atentia in nenumarate randuri asupra haosului fiscal ce va fi creat de adoptarea in aceasta forma a actelor normative, reprezentantii Guvernului au refuzat sa tina cont de votul negativ acordat de confederatie, preferand sa calce in picioare normele dialogului social.

In ceea ce priveste incercarea actualei puteri de a limita libertatea de exprimare si dreptul publicului de a fi informat, CSDR solicita CSAT sa retraga din Strategia Nationala de Aparare a Tarii prevederile referitoare la mass-media, articolul 6.2 Vulnerabilitati, paragraful 10 si a sesizat, impreuna cu Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind, Comisia de Petitii a Parlamentului European, solicitand declansarea procedurii de infringement, din cauza incalcarii de catre statul roman a mai multor norme europene.

02 septembrie 2010 Presedinte CSDR,
Iacob Baciu

Share