home ECONOMIE Criza nu s-a terminat, nu vă faceţi iluzii…

Criza nu s-a terminat, nu vă faceţi iluzii…

Share

Văd de câteva luni tot felul de optimişti de serviciu sau p-afarişti care afirmă (în diferite feluri) că criza s-a terminat. Nu s-a terminat, nu trebuie să ne facem iluzii.

Cei care afirmă că criza s-a terminat ori nu cunosc lucrurile în profunzime lucrurile şi preiau nişte clişee lansate de alţii, ori fac intenţionat. Este bine, dacă fac intenţionat, să facă exact ceea ce fac, dar între anumite limite. Ei, şi acum, dacă am deschis vreo trei fronturi de discuţie, să detaliem.

~criza nu s-a terminat~

Debutul crizei a fost, de facto, la finalul lunii august a anului 2007, când una dintre cele mai mari companii de ipoteci de pe piaţa imobiliară americană, American Home Mortgage, şi-a anunţat oficial incapacitatea de plăţi.

Din acel moment a început căderea bulei subprimelor nord-americane, pe care, aşa cum face întotdeauna când e în criza, Statele Unite înţelege să o exporte, ca să supravieţuiască în vremuri grele pe banii contribuabilului american.

(Nu căderea Lehmann Brothers, în 2008, a fost momentul începerii crizei, ci acela a dat startul crizei economice în Europa de Vest, dând investitorilor de pe pieţele europene sentimentul negativ ce a dus la startul crizei aici şi când despre această criză a început să se vorbească la noi. La noi criza a venit de-abia în primăvara anului 2009)

Acum ne aflăm într-o prelungită depresiune economică, diferită de toate celelalte depresiuni economice studiate azi de teoreticienii ştiinţei economice, cel puţin prin faptul că de data aceasta este globală.

Însuşi faptul că preţurile nu cad dramatic, ca în celelalte depresiuni, ci scad controlat, este tot o caracteristică a acestei depresiuni economice globale atipice în care suntem: aşa cum există un rezervor imens de sărăcie, există în lume un uriaş rezervor de bogăţie, care sprijină politica preţurilor şi ajută la aterizarea lor lină, treptată, cel puţin până în acest moment, cu complicitatea factorului guvernamental.

Dar această complicitate, necesară, evident, pentru sănătatea economică relativă, nu este menită să îl protejeze pe omul de rând, ci să protejeze marele capital corporatist. Cu precădere.

Iar aici ne întoarcem la ceea ce am mai afirmat:

Care este sensul unui sistem economic (chiar dacă unora le pare a fi estetic) ce produce ritmic, cu tot mai multă furie, tot mai dramatic, sărăcie, haos financiar, deflaţie, depresiune economică cronică? El ar trebui făcut ca să ne dea prosperitate. Dacă nu o face, înseamnă că nu este bun.

~rolul clişeelor şi rolul lor limitat benefic~

Întâi, vectorul de direcție a fost dat de instituțiile europene, apoi de către factorul guvernamental european, apoi a fost preluat de analiști și comentatori:

Criza s-a terminat, a reînceput creşterea!

Scopul acestui vector este simplu: în psihologia mulțimilor, ca și în psihologia sistemelor economice, funcționează principiul că, dacă afirmi mereu, cu insistență, existența unui fapt, acesta se întrupează.

EXEMPLE:

1. Ani în şir, USL a afirmat că Băsescu este dictator şi că trebuie dat jos. Finalmente, în România au apărut oameni care cred sincer acest lucru, chiar dacă noi ştim că Băsescu nu este dictator.

2. Ani în şir, unii au afirmat că preţurile pe piaţa imobiliară vor creşte, iar aceasta chiar a avut momente de creştere a preţurilor, în plină criză, chiar dacă acest lucru e o aberaţie economică şi a dus la blocarea pieţei.

3. Acum, unii afirmă că criza s-a terminat, iar generatorii acestei idei sunt tipi foarte bine informaţi, care ştiu că criza nu s-a terminat, dar încearcă să creeze un boost, care să ducă la noi creşteri economice.

Din punctul 3., vom decurge în: este bine că insuflăm opiniei publice şi formatorilor de opinie de pe pieţe ideea aceasta, că criza a luat sfârşit şi că urmează o nouă perioadă de creştere economică.

Chiar este util, dar în acest timp cei ce se ocupă cu reglajele de inginerie economică ale sistemului trebuie chiar să facă reformă, în timpul câştigat. Pentru că suportabilitatea socială este limitată şi există posibilitatea ca cetăţenii UE, de exemplu, să aleagă în viitor guverne care să nu mai facă deloc nici un fel de reforme şi să pună în loc mult populism, care ar duce la o destabilizare majoră paneuropeană.

Exemplul a ceea ce s-a petrecut în ultimii ani în România ar rebui să fie un semnal de alarmă. Se anunţă tăieri în Austria, Germania, Portugalia şi Franţa. Spania şi Italia sunt deja pe tăieri.

Dacă în acest timp nu se face şi reformă structurală, sistemică, s-a terminat. Urmează haosul.

~ce trebuie făcut și de către cine~

a. În ultimii 30-40 de ani, tranzacţiile bursiere s-au globalizat,  iar pieţele bursiere naţionale s-au dereglementat dramatic. Actorii majori ai acestor pieţe au făcut presiuni asupra factorului guvernamental şi asupra băncilor centrale, determinând cu bună-ştiinţă dereglemntarea.

Tot ei acum trebuie să re-reglementeze, pentru ca masele monetare transnaţionale să nu mai dănţuie liber pe mapamond, pentru a frâna beţia aceasta, ce e, a fost sau va fi dramatică pentru unele companii sau state-naţiuni.

b. Rolul băncilor de investiţii trebuie mult diminuat. Ele nu mai sunt acum un instrument de dezvoltare a afacerilor, pentru că se bazau, până la debutul crizei, pe expandarea infinită a lichidităţii: evident, s-a dovedit că nu e posibil şi la un moment dat urmează căderea.

c. Rolul băncilor de retail trebuie de asemenea dramatic schimbat. Băncile trebuie să aibă un rol mai pronunţat de preluare şi distribuire spre binele social a avuţiei populaţiei şi un mult mai scăzut rol de creditare.

d. A începe azi o afacere pe bază de credit este ca şi cum ţi-ai propus ideal în viaţă să dai faliment. A face un credit ipotecar, imobiliar sau de nevoi personale, dacă rata lunară nu e de cel mult jumătate din ce îţi poţi permite să plăteşti lunar fără să simţi la buzunar este o dovadă de inconştienţă.

e. La nivel macro, trebuie găsite mecanismele de frânare instituţională, prin reglementare, a tendinţei companiilor de a face profit de dragul profitului.

Canibalizarea aceasta corporatistă este una dintre cele mai mari tare ale lumii în care trăim şi este cauza principală, majoră, de fond a crizei care a început în anul 2007.

Unele dintre aceste lucruri s-au făcut. Altele s-ar dori să se facă. Există o dorinţă de reorganizarea a băncilor greceşti. Alta de curăţare a celor germane. Cu câteva floricele timide nu se face primăvară. Lent, desigur, dar este necesară o acţiune globală, coordonată, dusă de oameni de bună credinţă. Ceea ce ne îndoim profund.

Vom vedea aceste lucruri (ori poate altele, poate greşim noi, dar este clar că nu am ieşit din criză, e doar o pauză, o acalmie a acesteia) materializându-se cumva imediat? Nici vorbă. Am mai scris despre aceste lucruri cu ani în urmă. Am scris degeaba.

Decizia politică şi de politică economică nu e nici la noi, nici la liderii noştri politici din România, ci la liderii politici ai Occidentului şi în primul rând la liderii globali, ai mediului economic al planetei.

Dar aceştia nu vor să schimbe, pentru că ştiu că ei sunt primii care ar pierde enorm dacă o vor face. De aici marea problemă: ce trebuie să se întâmple defapt pentru ca schimbarea majoră a mediului economic să înceapă?

Share