home POLITICA Criza datoriilor publice. Europa este germană (PressEurop)

Criza datoriilor publice. Europa este germană (PressEurop)

Share
3 februarie 2011, Petra PinzlerDie Zeit Hamburg~

Pentru a salva zona euro, faceţi precum germanii. Acest mesaj, repetat adesea de către Angela Merkel, începe să fie auzit de partenerii săi. Dar pentru o Europă în criză, acesta este preţul care trebuie plătit, argumentează Die Zeit.

foto: Investment & Business News

fotoinfo: Die CDU-Vorsitzende Angela Merkel, aufgenommen am 12.05.2004 während des Europawahlkampfs in Düsseldorf (Archivfoto). Hinter den aktuellen Konflikten in der Union könnte nach Einschätzung führender CDU-Politiker eine parteiinterne Intrige gegen die Vorsitzende Angela Merkel stehen. (Foto: Federico Gambarini DPA)

Subit, cancelarul german este dispus să facă ceva ce de mult nu admitea că vroia să facă. Subit, Angela Merkel vrea să apropie Germania de alte ţări europene – chiar şi de ţări precum Grecia, care cu greu poate pretinde că este demnă de încredere.

Subit, Germania vrea să colaboreze mai strâns cu vecinii săi: în economii, în taxe, chiar şi în materie de vârstă de pensionare. Dintr-o dată, Europa ar trebui să ne fie mai dragă decât niciodată – şi totuşi fără să ştim sigur dacă ceilalţi ne vor doar banii sau dacă efectiv sunt dispuşi să ne accepte regulile şi principiile.

Toate acestea se întâmplă în ideea creării unui guvern economic european. Şi toate acestea sunt incredibil de nepopulare aici, în Germania. De când a izbucnit criza datoriilor, s-a ivit din nou teama de integrare europeană.

Când astăzi germanii aud cuvântul “Europa“, mulţi îşi închipuie o pierdere de control. Şi din ce în ce mai puţini cred cu adevărat că moneda euro va fi într-o bună zi la fel de sigură şi solidă cum a fost odată marca germană.

Deci, de ce Angela Merkel ia această direcţie? Şi de ce acum? Trebuie să privim la situaţia de acum un an. Criza grecească se răspândea pe pieţele financiare, speculatorii mizau pe prăbuşirea uniunii monetare, şi – chiar înainte de prăbuşire – Germania a fost unul din statele care au ajutat grecii cu împrumuturi de miliarde de euro.

foto: PressEurop

În acelaşi timp însă, guvernele europene se certau pentru aproape fiecare reformă din politica economică. Sudul cerea solidaritate necondiţionată, (adică mai mulţi bani).

Nordul dorea securitate, ceea ce pentru ei însemna austeritate rigidă. În final a fost un pic din ambele. Dar problema subzistă. Până în prezent, nici criza datoriilor, nici chestiunea de cum trebuie construită o Europă care să poată învinge recesiunea nu au fost rezolvate.

Pe termen lung, trebuie să gândim mare

Acum un an, încă nu avuseseră loc mai multe evenimente. Precum majoritatea germanilor, guvernul federal se aştepta ca situaţia să se calmeze. Şi ei au presupus că finanţele noastre ar fi fost cel mai bine protejate ţinând cât mai mulţi bani şi putere în ţară şi nu în mâinile Europei… citeste tot aici

Citeşte şi
Ca în aikido, fâşneţul Băsescu îl va termina politic pe Victor Ponta cu propriul avânt
~avocatul lui SOV face justitie in PDL~cetatean de onoare suspect in Cazul Chauncey Hardy~11 judecatori
~doua judecatoare de la ICCJ, suspectate de coruptie~Hidroelectrica, forta majora, a lasat Alro fara curent~noul
Europa se clatină din ce în ce mai tare, iar liderii politici par să fi
Grecia trebuie sa accepte falimentul, să iasă din Zona Euro şi să se întoarcă la
~neamul Voiculestilor da in judecata tot ce misca~grivna aproape de colaps~cat ii costa pe nemti
~Lazaroiu: Fara Alba ca Zapada PDL ajunge in Opozitie~Basescu: doresc sa renunt la politica~un santajabil
Tarile europene trebuie sa fie unite in fata crizei ce afecteaza zona euro, altfel existand
~sechestru pe gunoiul Cosa Nostra~Steaua sub teroarea Becali~frauda, sport national in Grecia~personajele din sceneta franceza
~gazonul a zacut in camion opt zile~Oprescu l-a platit pe Adrian Oprisan~Sberbank nu vrea Volksbank
Share