Cristoiu: Jurnaliştii au trăit din mila politicienilor şi afaceriştilor corupţi

Share

Cristoiu Jurnaliştii au trăit din mila politicienilor şi afaceriştilor corupţi

Ion Cristoiu afirmă că jurnaliştii au trăit din mila politicienilor şi afaceriştilor corupţi, dând o lovitură grea ziariştilor profesionişti.

“Cu excepția firmelor de presă paravan ale Serviciilor, toate ziarele, televiziunile de știri și site-urile au trăit pînă acum din mila politicienilor și a oamenilor de afaceri corupți.

Chiar dacă n-am fost implicați direct, toți cei care am avut salariu sau doar colaborări plătite la o instituție de presă, ne-am bucurat pînă la urmă din banii din corupție.”

Ca unul care a trăit, dacă e să ne luăm după ce scrie Ion Cristoiu, “din mila politicienilor şi a oamenilor de afaceri corupţi”, o să încerc să explic de ce nu sunt de acord cu ce spune jurnalistul.

1. Atunci când am primit o ofertă de angajare la un organ de presă, am refuzat-o sau acceptat-o pe loc.

2. Ce era să fac? Să încep o anchetă complexă,  încercând să aflu dacă salariul pe care urma să-l primesc e de la vreun politician (care ulterior ar fi putut să-mi spună: “bă, ţi-am dat banii ăştia din milă!”) sau de la vreun afacerist corupt?

3. Îşi dă seama cineva ce presupune aceasta? Să mă apuc să fac pe cont propriu o investigaţie de presă, urmărind traseul banilor pe care urmează să-i primesc în viitor?

Nimeni niciodată nu a făcut o asemenea idioţenie. Ar fi însemnat ca, în loc să mă angajez, să muncesc şi să-mi câştig existenţa, să nu mă angajez, să pierd bani ca prostul şi să îmi anchetez potenţialii angajatori.

Efectul ar fi fost că mi s-ar fi dus buhul (uite, ăsta e nebunul care ne achetează, să vadă de unde avem noi bani) şi nu m-aş mai fi angajat niciodată în presă.

Plus că mult timp nimeni din presă nu a avut până de curând o imagine de ansamblu asupra corupţiei endemice şi reţelelor mafiote ce domină presa, ca să-i treacă prin cap să facă o asemenea prostie (să facă o anchetă de presă înainte să se angajeze la un ziar sau o televiziune).

Ca să nu mai vorbesc despre faptul că, până făceai ancheta aia, fereastra de oportunitate pentru respectiva angajare se închidea – altul se angaja pe postul respectiv şi tu rămâneai cu buzele umflate.

4. Primii vinovaţi sunt liderii presei din anii 90, care au fost, în marea lor majoritate, preocupaţi să se căpătuiască, nu să facă din organele de presă pe care le conduceau nişte business-uri profitabile, independente. Am scris despre asta de câteva ori.

citeşte şi De ce are dreptate Ion Cristoiu să dea în judecată Parchetul General

Aşadar, Ion Cristoiu ar putea fi chiar el acuzat că, după ce a contribuit la o stare de fapt, conducând redacţii făcute pe bani din mila politicienilor sau de la afacerişti corupţi, acum ponegreşte breasla din care face parte.

Dar nu Cristoiu este cel ce a făcut aceasta cu premeditare sau bună-ştiinţă (el mai curând e supărat pe lume, îl înţeleg), ci alţi confraţi ai mei. Cornel Nistorescu s-a aşezat în patru labe în faţa unui infractor, Sorin Ovidiu Vântu. Sorin Roşca Stănescu. Cristian Tudor Popescu a pus presa plocon pe tavă lui Adrian Năstase, pe când era şeful CRP.

5. Într-o lume normală, cei care trebuie să se ocupe de combaterea corupţiei sunt procurorii şi judecătorii. Jurnaliştii sunt plătiţi de organele lor de presă să facă anchete de presă, nu anchete penale.

Dacă fac anchete de presă, ei le fac ca să îşi facă meseria de sanitari ai societăţii, nu ca să afle care este sursa banilor cu care îi plătesc angajatorii lor (o asemenea prostie nu s-a mai pomenit în lume).

Într-o lume normală, există jurnalişti plătiţi de organe de presă care aparţin unor inşi aflaţi în puşcărie pentru fapte de corupţie şi nimeni nu-i acuză pe ei, jurnaliştii, că iau bani care au origini necurate.

Share