Cristoiu, interviu pe Rossia 1 despre România şi UE

Share

Ion Cristoiu a acordat un interviu postului de televiziune de stat Rossia 1, vorbind despre noi şi UE, Bruxelles şi celelalte lucruri. Lucrurile pe care le spune reputatul jurnalist sunt, în mare, corecte, dar depinde foarte mult de cheia în care sunt citite ele şi de către cine.

Este clar că Rossia 1, care, cum spune Cristoiu, “face o anchetă mai amplă în statele aderate la UE în ultimul val“, intenţionează să afle că românii, bulgarii ş.a.m.d. sunt foarte nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă de când statele lor sunt membre UE.

În presă, când vrei să manipulezi, este important să găseşti interlocutorii potriviţi, care să spună în locul tău ceea ce vrei tu să spui. Ion Cristoiu ştie acest lucru foate bine şi ar fi de mirare că “a pus botul la vrăjeală“, cum se spune în branşă.

Parţial, vorbele sale vor fi răstălmăcite, parţial scoase din context, iar parţial acest lucru nici nu va fi necesar, pentru că Cristoiu este îndeajuns de expresiv.

Trecem peste elementele de “literatură de aeroport despre femeia rusă“, debitate de jurnalist, care când vede două picioare şi două mânuri, între care se află semnalmentele existenţei feminităţii, plus o claie de păr blond atent anvizajată, îşi pierde minţişoarele dumisale, ca orice nativ scorpion care se respectă (“las impresia unui conte scăpătat, proaspăt îndrăgostit de o fată săracă, dar frumoasă şi cinstită, din literatura rusă clasică“, băi, ce fonfleuzerie…).

Ion Cristoiu vorbeşte despre “condiţia României în UE de fată-n casă cu ziua şi suficient de urîtă pentru a nu-l interesa pe conaşu‘”, deoarece “România a intrat în Uniunea Europeană lovită de Complexul de inferioritate al Nespălatului pe Picioare admis într-un club select“.

Ori jurnalistul nu pricepe deloc ce înseamnă UE, ori se face că nu înţelege. Nimeni nu ne-a cerut, dintre fondatorii Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului, să intrăm în UE. Noi ne-am cerut acolo.

În timp ce fura pe rupte şi despotea prin România ca-n Ţara lui Papuc, Cabinetul Năstase s-a dus la Bruxelles, în numele dublului limbaj, s-a aşezat-n patru labe şi a dat din coadă că vrea în UE, mimând insistent că îndeplinim condiţiile de aderare.

Nu am ştiut până-n ultimul moment că vom fi primiţi, ceea ce a dus până în ziua de azi la consecinţe incalculabile. Creşterea economică nesustenabilă se datorează în primul rând iresponsabilităţii acesteia a Cabinetului Năstase şi apoi a continuării şi amplificării acestei politici de către Cabinetele Tăriceanu.

Guvernul Adrian Năstase a umblat ca pompierul prin România, a vopsit gardurile şi s-a făcut că e democrat-nevoie mare, arzând etapele şi armonizând bramburea România nepregătită cu UE cea competitivă, însă plină de probleme, care de la debutul crizei, din 2007 – 2008, se văd cu ochiul liber.

România este acum “fată-n casă” în UE din cauza cabinetelor care au guvernat alandala, cu excepţia cabinetelor Boc (fără PSD) şi a Cabinetului Isărescu anterior, care au fost ceva mai responsabile. Complex de inferioritate? Acesta ni l-au construit în timp, în minţile noastre, aceiaşi guvernanţi preocupaţi să-şi umple buzunarele lor şi atât.

Cristoiu: “(…) deşi au trecut nouă ani de la admitere, România se poartă mai departe ca o rudă săracă din provincie găzduită în vila de la Bucureşti de rudele bogate“.

Este ciudat. Reputatul jurnalist uită că, din cei nouă ani care au trecut de la 1 ianuarie 2007, şapte l-am avut ca şef al statului pe Traian Băsescu, care a fost un preşedinte responsabil, datorită căruia România începuse să fie respectată în UE. Până în 2012, când la putere a venit Cabinetul Ponta (cu voia lui Băsescu) şi a reînceput sevrajul.

Spun că este ciudat, pentru că Cristoiu pare că a uitat ceea ce spunea chiar domnia-sa despre toată această poveste în ultimii ani, până când l-ar fi ciupit Elena Udrea cu jurnalul ei.

Rolul decisiv în făurirea şi întărirea acestui complex l-au avut politicienii români.“, spune şi acum maestrul. Asta e, Jack, asta e! Aici e cheia. În rest, let’s not beat the plains no more, vorba unui prieten

Share