Cristian Rizea se ascunde la Chişinău, sub protecţia lui Igor Dodon

Share

Cel mai important la Cristian Rizea este: de ce dă ca la fasole în pesedişti, dacă este sub protecţia informativă a Rusiei, via Igor Dodon?

Condamnat în România, Cristian Rizea se ascunde în Moldova, unde se bucură de protecția președintelui Igor Dodon. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul lui Artur Gumeniuc, consilier al șefului statului

După toate aparențele nu derulează nici o activitate lucrativă, însă are venituri suficiente ca să dețină un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chișinăului, în complexul Crown Plaza Park, de pe str. București 96/1.

În plus, politicianul-fugar conduce o mașină de lux, duce copilul la școală privată, întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei.

Sursele noastre indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui, care locuiește pe adresa Chișinău, str. Lev Tolstoi 24/1, scara 1. Când merge în vizite, parchează automobilul în fața “Supermarket Nr. 1”. Anterior ieșeau la plimbare. În ultima perioadă însă nu se văd în afara apartamentului domnișoarei.

Intuind iminența condamnării definitive, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Gândul arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care la momentul respectiv deținea funcţia de consilier al președintelui Republicii Moldova, pe domeniul Apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).

Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD.

Printre susținătorii locali se regăsesc oameni de afaceri influenți precum Silvia Radu, candidată la funcția de președinte al Republicii Moldova în 2016, și Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău, din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, precum și Vladimir Plahotniuc.

De altfel, pe numele lui Vizant este înmatriculat bolidul de lux cu care circulă Rizea nestingherit în Chișinău.

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv. De altfel, fostul deputat PSD mai este acuzat că, în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală.

El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Share