Cristi Danileţ vrea să aducă din Afganistan 250 de judecătoare

Share

Intenţie uimitoare şi demnă de admiraţie, din partea judecătorului clujean Cristi Danileţ, fost membru CSM.

Judecătorul Cristi Danileț anunță că, prin asociația Inițiativa pentru Justiție, strânge bani pentru a ajută 250 de judecătoare din Afganistan să ajungă în Europa.

„O parte dintre magistrații afgani au ajuns în siguranță în Polonia, inclusiv Tayeba Persa, unde au primit vize. Sunt 250 de femei judecător în Afganistan, toate în pericol. Încercăm aducerea lor în Europa. Strângem bani pentru ajutarea lor. Mulțumim!”, a anunțat Cristi Danileț.

Inițiativa pentru Justiție a cerut zilele trecute, alături de Forumul Judecătorilor din România, ca Ministerul Afacerilor Externe să acorde imediat vize în format electronic, tuturor magistraților afgani, „a căror viață este pusă în pericol”.

„Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție își manifestă deplină solidaritate și suportul necondiționat față de colegii noștri judecători și procurori din Afganistan, ținte ale regimului politic nou instalat în statul respectiv”, se arată într-un comunicat al celor două organizații, transmis, luni.

Potrivit sursei citate, în ultimii 10 ani, au fost uciși și răniți zeci de magistrați și alt personal judiciar, fiind plasate bombe în palatele de justiție sau fiind împușcăți judecătorii pe străzi în 2013, 2017, 2021, în atentate vindicative. De asemenea, în timpul regimului taliban anterior, a avut loc o „epurare a magistraturii pe criterii tehnice și religioase”.

„Într-un scurt interviu acordat astăzi Revistei Forumul Judecătorilor, judecătoarea afgană Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a exprimat temeri serioase cu privire la fapul că, după căderea Guvernului, judecătorii afgani (și în special femeile judecător) vor fi uciși fără a mai există procese de stabilire a vreunei vinovații, ei deja fiind căutați la domicilii. În față unei asemenea situații inimaginabile, comunitatea internațională nu trebuie să rămână nepăsătoare. Pe lângă presiunea internațională pentru că regimul nou instalat să respecte drepturile omului, este necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistență umanitară, absolut necesară pentru persoanele în cauza”, transmit cele două asociații.

Ca urmare, Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Ministerului Afacerilor Externe să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol.

Share