home EVENIMENT, POLITICA Cristi Danileţ este optimist în privinţa Deciziei 51 a CCR

Cristi Danileţ este optimist în privinţa Deciziei 51 a CCR

Share

Membrul CSM Cristi Danileţ este optimist în privinţa Deciziei 51 a CCR, despre care spune că nu va afecta dosarele soluţionate. De asemenea, el afirmă că interpretarea Deciziei 51 a CCR este că probele deja obţinute de SRI, în dosarele aflate în curs, sunt valabile, dar SRI va trebui să sisteze orice activitate la data apariţiei deciziei în Monitorul Oficial.

SRI rămâne competent pentru interceptări în domeniul siguranţei naţionale, pe când pentru interceptările necesare în dosarele penale vor putea fi implicaţi numai procurorii şi poliţia judiciară.

, explică Danileţ.

Pentru dosarele soluţionate definitiv, care au avut la bază probe obţinute prin interceptări autorizate legal (maximum 48 ore de procuror şi maximum 30 zile de judecător)“, explică Danileţ, “efectuate de serviciile secrete (deţinători ai infrastructurii necesare), acestea nu vor fi afectate. Prin urmare, aceste dosare nu pot fi redeschise pe motive legate de decizia CCR“.

În dosarele în care de acum încolo se vor solicita interceptări, “serviciile secrete nu mai pot fi implicate“, explică membrul CSM.

Danileţ aminteşte că, în cazul dosarelor aflate pe rol, sunt deja două interpretări: “(…) avocaţii susţin că acele interceptări, fiind efectuate de serviciile secrete, lucru interzis de CCR , ar fi nelegale, ca urmare ar trebui înlăturate din materialul probatoriu de la dosar; procurorii susţin că acele interceptări, fiind efectuate de organul care până atunci era permis de codul de procedură penală, sunt legale, şi că numai de acum încolo vor trebui făcute de alte organe; judecătorii încă nu au avut ocazia să se pronunţe“.

Interpretarea lui Cristi Danileţ este că, “dacă ceea ce s-a făcut sub vechea lege (adică cea dinainte de intervenţia CCR) a fost legal, proba rămâne câştigată cauzei“.

Cea mai problematică este situaţia inteceptărilor începute pe legea dinaintea Deciziei, dar neepuizate, explică Cristi Danileţ:

Deci, suntem în situaţia în care judecătorul a autorizat interceptarea pe 30 zile, SRI a început interceptarea, iar în cadrul celor 30 zile s-a ivit decizia CCR. În acest caz, întrucât decizia CCR produce efecte pentru viitor, ea trebuie aplicată din ziua publicării ei în Monitorul Oficial.

Ca urmare, interceptarea făcută de SRI pe vechea lege până la data apariţiei deciziei CCR rămâne valabilă, dar în ziua publicării ei SRI trebuie să stopeze interceptarea.

Citeşte şi
Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă a senatorului
Am discutat cu avocatul Claudia Postelnicescu despre efectele pe care le va avea Decizia nr.
Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică,
Elena Udrea a făcut un nou salt direct la gâtul europarlamentarului Monica Macovei, liderul M10,
Peste câteva zile intră în vigoare noul Cod Civil, care pune în acord jurisprudența românească
Doi fosti conducatori News International sustin ca James Murdoch stia de interceptarile telefonice.
Valoarea acţiunilor Trinity Mirror a crescut cu 16%. Inchiderea NotW a marit vânzările titlurilor din
Un bărbat în vârstă de 71 de ani a fost arestat marţi, la Londra, în
Publicaţia Sunday Mirror ar fi recurs, la rândul său, la interceptări telefonice, iar printre cei
Conducerea trustului News International ştia din 2007 despre practica interceptărilor telefonice de către jurnalişti şi
Share