home EVENIMENT, MASS MEDIA, POLITICA CONTROL Ăştia vor să ne pună pumnul direct în gură

CONTROL Ăştia vor să ne pună pumnul direct în gură

Share

Numele jocului este CONTROL. După Legea Antilegionară şi Legea Defăimării, a urmat Legea Big Brother şi acum Legea Tricolorului.

Povestea este mult mai lungă. Pe lângă eforturile decanale ale unora (printre care şi jurnalistul Ion Cristoiu) de a determina apariţia unei Legi a Presei, există proiectele lui Silviu Prigoană şi Ioan Ghişe privind presa.

Amintesc, atunci era vorba despre control direct asupra presei. Pe de o parte, se încerca înregimentarea jurnaliştilor într-un soi de cabinete de jurnalişti, iar licenţa de presar să fie dată de un fel de consiliu al breslei ziariştilor.

Am explicat la vremea respectivă că din acel consiliu negreşit vor face parte tipi veroşi, ca Sorin Roşca Stănescu sau Cornel Nistorescu, iar jurnaliştii verticali îşi vor pierde dreptul legal de a profesa.

A mai fost proiectul cu ştirile pozitive şi ştirile negative, evident o tâmpenie imensă, legată din nou de dorinţa politicienilor de control asupra presei. Majoritatea ştirilor astringente, cu maximum de cititori, sunt cele negative.

Dar acestea erau acte normative dedicate presei. Ele au fost respinse de Legislativ. Acum, a apărut un slot nou de legi mult mai periculoase, adresate întregii societăţi.

Voi aminti de superba povestire “Mein Trauerei Gesicht”, a neamţului Heinrich Böll, al cărui personaj ieşise pe stradă cu faţa lui cea veselă, iar poliţistul l-a certat, pentru că era ziua în care se ordonase ca toată lumea să iasă pe stradă cu faţa cea tristă.

Legea Tricolorului şi respectul faţă de insemne

Lipsa de respect faţă de insemnele naţionale, roba judecătorilor, insemnele ANAF (!”?(&) şi multe alte insemne va fi sancţionată conform legii.

Asta e ultima trăsnaie extrem de periculoasă, care mă determină să scriu aceste rânduri. Faci puşcărie şi/sau primeşti amendă contravenţională dacă te manifeşti cu lipsă de respect faţă de anumite insemne.

E şifonat tricolorul din poza pe care am dat-o? Phaaaaa! Lipsă de respect faţă de insemnele naţionale. Poc! Amendă contravenţională!

Dar ce se întâmplă dacă ai probleme cu stomacul, treci pe stradă pe lângă steagul naţional şi, fără să vrei, eliberezi gaze? Pentru că e acolo un poliţist. Te ia? Te ia!

Stai, acum să demonstrezi că ai probleme cu stomacul. Te duci la medicul de familie, ăsta te bagă-n ceaţă şi mai tare, cerându-ţi adeverinţa de serviciu pe care nu i-ai adus-o de şase luni, cum te-a rugat. Asta după ce ai stat la coadă două ore.

Apoi te duci la medicul gastro-enterolog, unde mai stai două ore pentru un certificat medical. Între timp, poliţistul ţi-a făcut dosar de contravenţie şi trebuie să conteşti în instanţă. Can you believe all this shit is happening to you?

Să luăm un alt caz, mult mai serios. Să presupunem că un coleg caricaturist face un cartoon polemic:

La Cotroceni, are loc primirea de către Regimentul de gardă a preşedintelui statului. Comandantului acestuia spune unui ficus, aflat lângă steagul naţional tricolor: “Domnule preşedinte, garda de onoare vă prezintă raportul!”.

E penală? Conform noii legi, este defăimarea steagului naţional tricolor. Dar nu numai atât, a-l face, în viitor, dacă se promulgă o altă lege (despre care am scris mai jos, dar şi în alte dăţi), ficus pe preşedintele Iohannis e încadrabil la defăimare.

Ca şi ideea de a face un desen cu Klaus Iohannis sforâind la Cotroceni, învelit într-o pătură tricoloră, în vreme ce Ponta, Dragnea şi ai lor dansează cazacioc peste ţară. Şi aşa mai departe.

Iar cei ce vor fi condamnaţi astfel vor deveni noii disidenţi politici de mâine. Ferească-ne Domnul…

Control de la Big Brother citire

Legea Big Brother (în realitate un pachet de legi) are rolul eliminării pericolelor asimetrice, de genul antitero etc. E bună, necesară, dar prevederile ei vor fi folosite negreşit de orice putere dominată de pehlivani ca PSD pentru scopurile proprii, prin folosirea de metode şi manevre de intimidare de tipul poliţiei politice.

Pericolul de control politic asupra libertăţii de expresie este foarte mare. Majoritatea legislativă actuală se lasă purtată în siajul tendinţei occidentale de a legifera exact în acest scop.

Occidentalii nu prea înţeleg ce se întâmplă la noi, dar noi avem în plus experienţa anilor comunismului. E acelaşi lucru: numele jocului e control.

Legea Antilegionară. Control pe istoria şi conştiinţa noastră

Mai apoi, a apărut acest proiect tâmp, legea antilegionară, orientat exact spre a scoate din conştiinţa românilor mari oameni de cultură şi martiri care au fost apropiaţi de Mişcarea Legionară în diferite feluri, pe baza unor condamnări aberante, date de Tribunalul Poporului comunist.

•citeşte şi: Cui foloseşte eşecul care e Legea Antilegionară?

La butoane, de la Institutul Elie Wiesel, a stat Alexandru Florian, băiatul unui fost mare culturnic comunist, Radu Florian.

• citeşte şi: Adrian Cioflâncă zice că suntem toţi legionari. El nu

E cusută cu aţă albă. În schimb, manifestările extremiste de toate felurile, inclusiv cele neolegionare (dar acestea sunt deocamdată neglijabile) în realitate proliferează.

Antidefăimarea, o altă formă de control

În fine, este proiectul cu defăimarea. A dispărut în negura istoriei dezincriminarea calomniei. Calomnia era folosită de politicieni ca să pună pumnul în gură presei. Cum spuneai de Ion Iliescu ceva de rău, de exemplu că au murit oameni la Revoluţie şi la Mineriada din 13-15 din cauza lui, riscai să te dea în judecată, că l-ai calomniat.

În schimb, dacă îl lăudai, spunând alte neadevăruri (că e frumos, deştept, că vorbeşte la obiect, că are pe vino-ncoa etc.), nu era nici o problemă, puteau să aberezi cât doreai.

Sub presiunea UE, la negocierile de aderare din anii 2002 – 2004, calomnia a fost dezîncriminată, prin scoaterea sa din Codul Penal. Acum, pentru control, vor să legifereze prin act normativ distinct defăimarea, un fel de calomnie mai ceva ca calomnia.

Cum spui de Victor Ponta că e mincinos, pac la războiu, ipochimenul te dă în judecată. Nu spui, dar îl faci ipochimen? Pac, te dă în judecată, zicând că ipochimen înseamnă în DEX “individ”, dar contextul în care ai folosit termenul e cu conotaţii peiorative, ca şi cum l-ai fi făcut oligofren.

Spui că Dragnea controlează tot şi e un dictator? Nici o problemă, ţi se intentează proces! Klaus Iohannis e, crezi tu, măgădău? Serios, chiar crede cineva că nu se va considera defăimat?

Aşadar, acesta este numele jocului: control. Încercările de a ni se pune pumnul în gură se vor intensifica.

Citeşte şi
Politistul Marian Godină are o replica usturatoare pentru Victor Ciutacu, realizator la Romania TV, care
Negocierile pentru încheierea unui nou Contrat Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune începute
Paula Rusu, fosta prezentoare si realizatoare de emisiuni la Romania TV, are o reactie dura
Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis
După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația
Ministrul Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici, un mârlete, faţă de care Traian Băsescu, cu a lui
Adina Anghelescu anunță, într-o postare pe blogul lui Radu Tudor, că a încetat colaborarea cu
Președintele PSD Cluj, Liviu Alexa, proaspăt numit în fruntea organizației de Viorica Dăncilă, a postat
Jurnalistul Sebastian Oancea prezinta o discutie cu un functionar dintr-o primarie PSD din judetul Vrancea
Liviu Alexa, un jurnalist corupt, plătit de PSD (Newsweek a publicat dovezile de mult timp),
Share