home POLITICA Consiliul Europei critică modificările PSD la Legile Justiţiei

Consiliul Europei critică modificările PSD la Legile Justiţiei

Share

Consiliul Europei critică modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE la legile 303, 304 şi 317. Instituţia europeană atrage atenţia că preşedintele Iohannis “trebuie să sesizeze Comisia de la Veneţia”.

Gabriel Liiceanu îndeamnă la Revoluţie, apel la Avram Iancu

Modificările din Justiţie provoacă valuri uriaşe în plan extern. Secretarul general al Consiliului Europei i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare, în care îl îndeamnă să apeleze la expertiza Comisiei de la Veneţia.

Consiliul Europei se aclanşează, ÎCCJ atacă modificările la CCR

În plan intern, Instanţa Supremă atacă toate cele trei legi ale justiţiei la CCR. Ca reacţii la avertismentul celor şapte ambasade, cu privire la atacurile la sistemul judiciar, preşedintele Camerei Deputaţilor nu vede nici un articol care să afecteze Justiţia, observă Realitatea.net.

Şeful Senatului susţine că oficialii străini au fost informaţi superficial și MAE îndeamnă la dialog. Secretarul general al Consiliului Europei cere autorităţilor de la Bucureşti să revină asupra schimbărilor din Justiţie.

Oficialul a trimis o scrisoare preşedintelui României. El îl roagă pe Klaus Iohannis să ceară Comisiei de la Veneţia o opinie asupra Legilor Justiţiei.

Consilul Europei listează motivele de îngrijorare

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, spune că motivele de îngrijorare sunt legate de CSM. Dar și de statutul judecătorilor și procurorilor, și de organizarea sistemului judiciar. Oficialul spune că e nevoie să ceară, fără întârziere, avizul Comisiei de la Veneția.

Care ar trebui să ofere claritate cu privire la compatibilitatea acestelor legi cu standardele statului de drept. Secretarul general al Consiliului Europei dă asigurări în scrisoarea adresată preşedintelui României.

El spune că a urmărit „cu atenţie procesul legislativ care a dus săptămâna aceasta la adoptarea de către parlamentul român a trei texte referitoare la justiţie (Consiliul Superior al Magistraturii, statutul judecătorilor şi procurorilor şi organizarea judiciară)” şi că „este conştient că aceste reforme sunt discutate pe larg de către cei interesaţi şi de societatea românească în general”.

Citeşte şi
PSD a ajuns foarte jos în sondaje, spune sociologul Bruno Ştefan de la BCS, iar
Protestatarii PSD, prezenti duminica in fata Palatului Cotroceni, au fost din nou foarte agresivi fata
Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles lista cu cei pe care i-ar dori in
Presedintele ALDE Botosani, Liliana Mincă, a dat vina pe PSD pentru rezultatul prost obtinut de
Viorica Dăncilă a discutat aproape două ore cu senatorii și deputații PSD despre moțiunea de
Viorica Dăncilă a reușit să detensioneze ședința Comitetului Executiv al PSD, la finalul discuțiilor, făcând
PSD protestează la Cotroceni pentru libertatea lui Liviu Dragnea. La trei săptămâni de la condamnarea
Senatorul PSD de Iaşi Vasile Toma susţine că partidul ar trebui să ocupe zona de
Şerban Nicolae a declarat în Senat, unde s-a dezbătut moţiunea prin care Opoziţia a cerut
Senatorul USR Mihai Goțiu a acuzat coaliția de guvernare că a încercat extinderea mandatului de
Share