Conferinţă internaţională CSDR: Responsabilitatea socială a companiilor

Share

În perioada 2 – 5 februarie a.c., la Hotel Traian din staţiunea Căciulata, a avut loc conferinţa internaţională organizată de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România – CSDR, cu sprijinul financiar al EZA (Centrul European pentru problemele angajaţilor) şi al Comisiei Europene, având ca temă “Responsabilitatea socială a întreprinderilor – Rolul sindicatelor în aplicarea auditelor sociale – Standardul de Responsabilitate SA 8000″.

adonisconstruction

La eveniment au participat specialişti din străinatate şi din România, cum ar fi Herbert Metzger, Consiliul EZA, Pilar Conde Colmenero, Alfredo Ramirez Nardiz CST Spania, Eloy Bedoya Fundatia pentru Umanism si Democraţie din Spania, Marco Boleo, EFAL, Italia, Simona Apostu, expert independent România, Ion Tănăsoiu, inspector general adj. ITM Vâlcea, precum şi lideri ai federaţiilor membre ale CSDR.

Lucrările conferinţei au fost deschise de reprezentantul Consiliului EZA, Herbert Metzger, care a mulţumit conducerii confederaţiei pentru modul profesionist şi colaborarea excelentă pentru asigurarea unui schimb de experienţă eficient între sindicatele afiliate CSDR si EZA, o prestigioasă organizaţie ce reprezentă interesele a peste 8 milioane de lucrători din Europa, cu sediul la Luxemburg şi care cuprinde 68 de organizaţii din 24 de ţări.

În cuvântul de bun venit adresat invitaţilor străini, preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a arătat importanţa desfăşurării acestui eveniment în România, atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatorii care doresc să obţină mai mult profit şi un plus de imagine pe plan intern si international prin aplicarea standardelor europene în ceea ce priveste responsabilitatea socială şi prin respectarea unui dialog social real dintre guvernanţi, sindicate, patronate şi societatea civilă.

Preşedintele CSDR a subliniat faptul că actuala putere politică din România a compromis orice formă de dialog social, a dereglementat relaţiile de muncă prin comasarea Legii Sindicatelor, Legii Patronatelor, Legii Contractelor Colective de Munca, Legii Conflictelor Colective de Muncă şi prin adoptarea celui mai restrictiv Cod al Muncii din Uniunea Europeană, ceea ce a condus la imposibilitatea apărării drepturilor membrilor de sindicat în faţa abuzurilor patronale.

La randul sau, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, a adus în atenţia invitaţilor prezenţi acţiunile prin care guvernantii doresc să distrugă mişcarea sindicală din România, care reprezintă în acest moment singura opoziţie a angajaţilor împotriva abuzurilor clasei politice, a angajatorilor autohtoni şi a companiilor multinationale: desfiinţarea negocierii contractelor colective de muncă la nivel naţional şi de ramură, comasarea unor sectoare de activitate care nu au niciun numitor comun cu domeniile respective, discreditarea cu ajutorul unor instituţii ale statului a liderilor confederaţiilor şi federaţiilor sindicale, hărţuirea constantă a acestora de catre puterea politică, etc.

Totodată, acesta a prezentat şi proiectul de lege a CSDR privind depolitizarea Inspectiei Muncii, ca singura soluţie pertinentă pentru sancţionarea angajatorilor care încalcă legislatia muncii.

De asemenea, specialiştii prezenţi la dezbateri au arătat că SA 8000 este un standard internaţional de responsabilitate socială pentru condiţii decente de muncă, conceput şi supravegheat de către Social Accountability International (SAI).

Acesta este un standard voluntar care presupune auditarea şi certificarea practicilor de lucru cu privire la drepturile lucratorilor, condiţiile de la locul de muncă şi a sistemelor de management.

Elementele normative ale standardului sunt bazate pe legile naţionale, drepturile internaţionale ale omului şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

În acest context, s-a discutat despre modul prin care sindicatele şi alte părţi interesate pot să implementeze acest standard în România, cum pot participa angajatii în managementul companiilor multinaţionale, rolul sindicatelor în aplicarea conceptelor de responsabilitate socială, utilizarea auditului social ca un instrument pentru îmbunătăţirea performanţei companiei care aduce beneficii pentru lucrători, exemple de bună practică privind aplicarea SA 8000, precum şi alte subiecte de interes pentru angajaţii şi angajatorii români.

Conferinţa a fost moderată de Alexandra Cornea, şef Departament Educare si Formare, având sprijinul următorilor colegi din CSDR: Oana Marin, expert în Cadrul Departamentului Relaţii Internaţionale, Angela Varga, contabil şef , Gheorghe Grecu, expert proiect, Viorica Conteş, administrator SC. SindTurism SRL şi Constantin State, directorul Hotelului Traian din Căciulata.

În ataşament găsiţi programul seminarului şi prezentarea Standardului SA 8000 privind responsabilitatea socială a companiilor.

Departament Comunicare CSDR

2008StdRomanian-1
ProgramEZA2012FINAL

Share