home ECONOMIE Comoara din adâncuri: apele minerale de la Slănic Moldova

Comoara din adâncuri: apele minerale de la Slănic Moldova

Share

Slănic Moldova este una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneo-climaterice din țara noastră. După o perioadă în care a fost lăsată în paragină și uitată de turiști pentru că izvoarele de apă minerală intraseră pe mâini dubioase

Primăria a reușit să reînvie stațiunea și să readucă izvoarele în folosul comunității și al turiștilor. Despre toate acestea, am vorbit cu primarul liberal al Slănicului, Gheorghe Baciu.

Domnule primar, s-a revitalizat turismul în Slănic Moldova?
Da. În această vară Slănicul a fost plin de turiști. Este o stațiune foarte căutată pentru că este liniștită, cu izvoare de apă minerală, cu trasee montane… În situația asta de pandemie, Slănicul îți oferă posibilitatea de a te distanța, de a te detașa, de a te liniști. Hotelurile și pensiunile au fost ocupate la capacitate maximă în această vară.

Slănicul este recunoscut pentru apele sale minerale. Ați luptat mult să le readuceți în patrimoniul Primăriei?
Da, dar ”lupta” s-a încheiat cu bine, cea mai importantă veste este acum că izvoarele de apă minerală au fost preluate de Primărie așa că turiștii și paacienții veniți la cure prescrise de medici pot lua apa de la izvoare gratuit.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru 6 din cele 9 izvoare pe care le avem în explorare deja am primit indicațiile terapeutice. Pentru celelalte trei suntem încă în litigiu cu proprietarii de terenuri.
La fiecare izvor am afișat compoziția chimică și indicațiile terapeutice date de Insitutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

Pentru ce afecțiuni sunt indicate apele minerale de la Slănic Moldova?
Pentru boli digestive și renale, pentru afecțiuni ale aparatului locomotor, pentru boli neurologice, pentru afecțiuni ginecologice și pentru nevroze. Sunt mai multe tipuri de ape: ape minerale clorurate, bicarbonatate, sodice, carbogazoase și ape oligominerale.

Suntem bucuroși că am reușit să redăm turiștilor această bogăție de care se pot bucura, cum spuneam, gratuit. Având o plajă terapeutică atât de largă noi încercăm să convingem pe oricine că decât să iei un pumn de pastile mai bine bei un pahar de apă minerală.

V-ați gândit să și îmbuteliați aceste ape?
Da, este următorul pas pe care dorim să îl facem. Am încheiat un parteneriat cu Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău și timp de 6 luni s-a cercetat dacă apa îmbuteliată de la izvoarele noastre își schimbă proprietățile.

Rezultatele au fost foarte bune așa că putem spune cu dovezi științifice că dacă turistul își ia acasă apa el poate continua cura liniștit. După ce vom primi licența de exploatare noi dorim să îmbuteliem apa și să o distribuim prin farmacii. E un proiect de anvergură pe care l-am început din 2017.

În tot acest timp, zi de zi s-au prelevat probe din izvoare pentru analize ca să se vadă dacă nu se schimbă caracteristicile fizico-chimice în funcție de diverși factori: de anotimp, de precipitații, de temperatură… Probele s-au dus la Direcțiile de Sănătate Publică din Bacău și Harghita, dar și la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele pentru a se măsura radioactivitatea.

Este o procedură foarte serioasă și extrem de laborioasă pentru a ne asigura că apele noastre sunt cu adevărat izvoare de sănătate. Între timp am descoperit și izvoare noi. De pildă, este unul cu apă alcalină, o apă extrem de căutată.

Ne-am propus ca în spatele foișorului din Parcul Central să deschidem o sală de cură cu un soi de bar de ape minerale, unde să curgă apa captată de la toate izvoarele așa cum am văzut în marile stațiuni balneare din străinătate, la Vichy, de exemplu, sau la Truskavets.

Am fost în documentare în aceste stațiuni și vrem să preluăm modelul. Și mai avem un proiect care vizează construirea unui centru balnear în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și cu Spitalul de Recuperare din Iași. Va fi un centru complex de cercetare și tratament.

Țintim să avem 200-300 de pacienți simultan. Centrul va fi amplasat pe lângă celebrul izvor ”300 de scări”. Această mare bază de tratament va fi deschisă tuturor turiștilor din Slănic.

Turismul balnear se va putea face pe tot parcursul anului?
Da, noi vrem să găsim tot felul de modalități pentru a avea turiști și în extrasezon. Asociația Stațiunilor Balneare din România, unde eu sunt vicepreședinte, împreună cu Institutul Național de Cercetare și Promovare în Turism, vom depune un proiect de lege pentru voucherul de sănătate, pe model american.

Voucherul propus de noi este de 500 de lei pe care medicul de familie să i-l dea bolnavului, să îi recomande în ce stațiune să se ducă și să funcționeze ca o rețetă. Bolnavul va beneficia astfel de tratament balnear în stațiuni pe baza voucherului. Noi nu vrem decât să readucem stațiunea la splendoarea de pe vremuri.

La Slănic Moldova tratamentele balneare au fost în mare avânt înainte de instaurarea comunismului. Am găsit documente de arhivă care dovedesc acest lucru, documente pe care dorim să le expunem într-un muzeu pe care vrem să îl deschidem în Parcul Central.

Printre documentele pe care le-am achiziționat de la colecționari se numără și un carnet de cură al unui pacient din 1941. Acolo se vede ce tratament primea, câte grame de apă i se prescriau, de la ce izvor și la ce tarif.

Pacientul plătea la venirea în stațiune o taxă de Institut și de izvoare, primea un buletin de plasare, la un hotel sau la o vilă, i se făceau analizele și un medic specialist în balneologie îi prescria tratamentul.

Carnetul acesta de cură nu este doar un strop din istoria Slănicului ci și o dovadă a prestigiului de care se bucura tratamentul balnear în acele epoci strălucite.

Share