Colectiv. Instanţa a dispus, începe şi judecarea pe fond

Share

Judecătoria Sectorului 4 a dispus începerea dezbaterilor pe fond în Dosarul Colectiv. Cei trei patroni ai clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

În dosar mai e judecață şi Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, directorul Cristian Niță și pirotehnistul Viorel Zaharia. De asemenea, persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Toate excepţiile în Dosarul Colectiv au fosr respinse

Un judecător de cameră preliminară a respins toate excepțiile și cererile ridicate de inculpați.

Magistratul a respins cererea lui Alin Anastasescu, de restituire a dosarului la parchet și de excludere a unor mijloace de probă. Este vorba despre imagini video înregistrate în seara zilei de 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv. Apoi, e vorba şi despre expertize în incendii și construcții şi despre procese-verbale de redare a imaginilor.

Instanța a respins şo solicitarea depusă de Daniela Niță, patroana firmei de artificii, de excludere a unor mijloace de probă. Este vorba despre declarația unui martor din 31 octombrie 2015, procesele-verbale ale procurorilor şi declarațiile date pe 8 aprilie 2016.

Același lucru s-a întâmplat și cu cererea lui Cristian Niță de excludere a unor probe. Este vorba despre procese verbale de redare a unor convorbiri telefonice purtate pe 31 octombrie şi 1 — 3 noiembrie 2015.

Colectiv, fără noi părţi responsabile în dosar

Judecătorul a respins solicitarea părții civile Dănuț Strugaru, de trimitere a Dosarului Colectiv la parchet. Strugaru a cerut aceasta pentru completarea urmăririi penale și introducerea în cauză a unor noi părţi responsabile. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență București-Floreasca și Ministerul Finanțelor Publice.

Au fost respinse și cererile de restituire a dosarului la parchet. Acestea au fost formulate de Vasile și Doina Toader, George Toader, Gabriela Ursu (fostă Toader) și Ioana Olteanu (fostă Toader).

Instanța a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul Parchetului General și a dispus începerea judecării pe fond. Urmează să fie citați inculpații și părțile civile. Acestea sunt rude și aparținători ai celor 64 de decedaţi. De asemenea, este vorba despre 20 de vătămaţi.

Disjungere

Judecătorul a respins cererile de constituire ca părți civile formulate de mai mulţi petenţi, informează Agerpres.

Este vorba despre Gabriel Alexandru Popescu, Sebastian Dănuț Coandă, Ioan Andrei Găluț, Ionuț Tudor, Nicoleta Dumitrescu, Elena Tudor, Mihai Diaconu, Iulian Rob, Nicodemus Marvin, Cătălin Mocanu, Victor Dobre, Andreea Popescu și Alexandra Adriana Nicula.

Toţi sunt persoane vătămate, în raport de care nu s-a pus în mișcare acțiunea penală, dispunându-se disjungerea. Decizia nu e definitivă. Ea poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Clubului Colectiv „au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului„.

Dar spațiul „nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență”. Desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) era periculoasă. Cauza: „existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale„.

S-au evitat costurile suplimentare, „cu consecința producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015„.

Share