COLECTIV Arafat: Un nou incident poate fi oricând

Share

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a declarat că nimeni nu poate garanta că un nou incident ca acela din Clubul Colectiv nu se poate produce oriunde în ţară.

Întrebat dacă sistemul de prevenire a situațiilor de urgență s-a îmbunătățit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ. El a adăugat că o prevenire 100% nu există nicăieri în lume.

Astfel de dezastre din păcate nimeni nu poate garanta că nu se pot întâmpla. Orice situație poate să se întâmple, oriunde în țară. Se pot cumula anumiți factori favorizanți care să ducă la apariția unui incident sau a unui dezastru.

Rolul nostru este să facem tot posibilul să prevenim acest lucru. O prevenire sută la sută nu există, nimeni nu va garanta că un dezastru nu poate să aibă loc. Orice dramă se poate repeta, dar într-o altă formă, nu va fi o copie identică.

Dacă ne uităm în lume, în SUA, Belgia, Olanda au avut drame similare cu cea de la noi. Unii au avut drame repetate. Măsurile de prevenire luate în ultima perioadă sunt în măsură să reducă acest risc și această probabilitate.

, a declarat doctorul Raed Arafat.

Nu numai Colectiv. E dezastru şi la un cutremur mare

Raed Arafat a spus că, în cazul unei calamități majore, de tipul unui cutremur, se ia în calcul transferarea pacienților în alte județe neafectate.

Dacă vrem să luăm multiplele victime care pot să apară în București este posibil să fie nevoie, în caz de calamitate majoră iar o parte din spitalele să nu funcționeze, să muți bolnavii în alte spitale din zonele care nu sunt afectate. Acesta este modul în care se lucrează oriunde.

Nu te bazezi doar pe orașul care este afectat ci pe orașele neafectate și unde poți transfera pacienții. Orice situație de dezastru este o provocare. Pregătim sistemul pentru aceste provocări.

Există proiecte de pregătire a spitalelor să facă față nu din punct de vedere al consolidărilor, ci din punct de vedere inclusiv al fixării echipamentelor în spitale. Pregătim un proiect pilot la București pe două spitale, împreună cu primăriile.

Continuăm pregătirea ca sistemul să facă față la un dezastru. Acest lucru nu se va opri, nu putem spune că suntem perfect pregătiți. Întotdeauna trebuie făcut ceva în plus.

, a declarat Raed Arafat.

Share