Codurile Penale? Bah… poate le măcelăreşte azi Iordache…

Share

Codurile Penale ar putea fi măcelărite astăzi în Comisia Iordache, dacă vrea muşchii PSD. Ieri, ferfeniţirea lor a fost amânată, pentru că acum era aşteptat la comisieministrul Justiţie, Tudprel Toader.

Liviu Dragnea: Scoatem Legile Justiţiei! Va fi război total!

Dom’ profesor a ajuns chiar acum. La intrare, a fost întrebat ce propunere are el pentru membrii onoratei comisii. Răspunsul acestuia, citat din memorie:

Eu vă propun să intru în comisie, să particip la discuţiile de acolo, apoi poate că o să vă dau declaraţii.

Surse jurnalistice au declarat pentru Realitatea TV că Guvernul nu doreşte să dea OUG pe modificarea Codurilor Penale. Conform Digi24, Mihai Tudose ar fi contra unei ordonanţe de urgenţă pe acest subiect.

Codurile Penale ar urma să fie consolidate prin ciumpăvire

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache ar urma să dezbată marţi modificările propuse la Codurile Penale, arată News.ro. Aceasta pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces.

Comisia a aprobat amânarea pentru marţi a transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie.

vezi aici Directiva privind prezumţia de nevinovăţie

Prevederile Directivei privind prezumţia de nevinovăţie

Nici o legătură între intenţiile lui Tudorel Toader şi directiva în cauză. Iată prevederile principale ale acesteia:

1. Nevinovăție până la dovedirea vinovăției. Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităților care ar putea sugera vinovăția, înainte de aflarea verdictului. O definiție comună a prezumției de nevinovăție va fi valabilă pentru toate statele membre.

2. Sarcina probei revine acuzării. Nu persoana acuzată este cea care trebuie să își dovedească nevinovăția. Orice îndoială este în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.

3. Dreptul la tăcere. Dreptul de a tăcea și de a nu se auto-incrimina sunt de asemenea protejate. Acestea nu trebuie interpretate împotriva suspecților și acuzaților ca o recunoaștere a vinovăției pentru a obține condamnarea lor. Un amendament în chestiune există şi la Constituţia SUA.

4. Dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Este un drept esențial care garantează un proces echitabil. Încălcarea acestui drept va acorda persoanelor suspectate sau acuzate dreptul la un nou proces.

Codurile Penale, prezumţia de nevinovăţie şi aberaţiile tăriceniene

În urma apariţiei în mediul public a foarte multe acuzaţii la adresa penalilor ce se ascund în Parlament, PSD-ALDE a reacţionat. Astfel, vectorii acestor partide au încercat să extindă prezumţia de nevinovăţie în întregul mediu public.

În realitate, această prezumţie se limitează la procesul în sine, la poziţia judecătorilor în timpul judecării proceselor în instanţă. În restul mediului public, dacă de exemplu un inculpat, un urmărit sau un cercetat penal se ascunde în Parlament, după imunitate, lucrurile nu stau la fel.

Aşa cum ar dori PSD-ALDE. Ba, din contră, jurnaliştii şi, în general, cetăţenii pot avea suspiciunea reonabilă că în atari condiţii politicianul respectiv se ascunde de Justiţie după imunitatea sa parlamentară. Ceea ce, aşa cum vedem, poate produce grave probleme domniei legii şi ordinii în stat.

nota: Tudorel Toader sugerează că folosirea de către magistraţi a sintagmei “suspiciune rezonabilă” înseamnă că aceasta, “suspiciunea rezonabilă”, nu se bazează pe probe temeinice. Şi, “dacă nu vă băgaţi minţile în cap şi nu modificaţi repede Codurile Penale, dăm OUG!”.

Share