Coaliţia PNL – USRPlus – UDMR s-a înţeles să amâne neînţelegerile

Share

După câteva zile, datorită îndemânării PNL, cred eu, coaliţia PNL – USRPlus – UDMR a pus capac neînţelegerilor şi merge mai departe, ca trei oameni care trag fiecare în altă direcţie şi se fac că totul este în regulă.

Practic, bănuiesc, PNL a înţeles că, dacă nu zburătăceşte-n toate direcţiile ambiţiile şi orgoliile USRPlus, precum şi tacticile şantajist-agresiv-negociaţioniste tipice New Europe, de la Plus, criza coaliţiei se va adânci şi nu se va ajunge nicăieri.

Aşa că liderii coaliţiei au semnat un codicil la acordul de guvernare, care practic nu aduce nimic concret în felul cum lucrează coaliţia, şi continuă să guverneze.

În democraţiile avansate, coaliţiile negociază îndelung nu felul cum guvernează împreună, ci ţintele de guvernare. Cazul Belgiei este exemplar: se negociază câte doi ani, timp în care funcţionează un guvern ad-interim, fără forţă, sub care însă este o structură funcţionărească menită să gestioneze ţara. Bine.

La noi, nu poţi face aşa ceva şi PNL, partid vulpoi, ştie asta, aşa că a mers la compromis. Altfel, pericolul alegerilor anticipate era major.

Cred că urmează noi crize. Personal, nu înţeleg cu ce se ocupă Claudiu Năsui la Economie şi am semne de întrebare asupra prestaţiei lui Cristi Ghinea, la Fonduri Europene. PNRR este o miză uriaşă. De punerea sa în practică depinde dezvoltarea României.

Mai ales că, din cauza Renew Europe, care a dinamitat o comisie europeană ce trebuia condusă de PPE şi Manfred Weber, avem acest Green Deal, care este o pacoste. Pentru România, e ca şi cum nea Ion de la Săhăteni ar fi obligat să îşi vândă produsele agricole pe Internet. Dar nea Ion nici măcar nu ştie să scrie bine, aşa că…

Noi convulsii vor urma în coaliţia actuală, dar ea, cumva, trebuie să meargă mai departe, pentru că nu avem alternativă.

Share