Clotilde Armand solicită consilierilor PSD şi PNL rezilierea contractului Romprest

Share

Clotilde Armand continuă la Sectorul 1 războiul cu societatea de salubritate Romprest, următorul stadiu.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a propus consilierilor locali rezilierea contractului cu compania de salubritate Romprest. Ea arată în expunerea de motive că Romprest are prețul practicat de Romprest, pentru salubrizarea stradală, cu 1300% mai mare față de Oradea.

„Oradea și Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km², în Sectorul 1, este cu 1300% în plus față de Oradea. Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea.

Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1.

Salubrizarea în cele două UAT este delegată unor operatori privați. Oradea a delegat pentru 8 ani salubrizarea către RER în 2020 prin contractul 335.532/20.08.2020. Sectorul 1 a delegat salubrizarea către Romprest în 2008 pentru 25 de ani prin contractul J077/S/30.06.2008 și cele 11 acte adiționale semnate între 2008 și 2019. Observație: Oradea s-a angajat la o durată de delegare de trei ori mai scurtă decât Sectorul 1”, se arată în expunerea de motive.

„Prin durata excesivă și costul nejustificat de ridicat în comparație cu alte UAT-uri similare, contractul J077/S/30.06.2008 de delegare a salubrizării Sectorului 1 către Romprest este flagrant dezechilibrat în defavoarea cetățenilor Sectorului 1”, este concluzia expunerii de motive.

PNL Sector 1 a cerut o nouă întâlnire, pentru rezolvarea problemelor.

„Singura modalitate în care vom rezolva această situație este să ne așezăm la masă și să discutăm cu toate cărțile de față, altfel lucrurile vor degenera de la o zi la alta și vom ajunge într-o situație fără ieșire.

PNL este de partea cetățenilor Sectorului 1. Nu ne interesează rafuielile publice, ci aerul pe care îl respiră bucureștenii și protecția sănătății lor. Sunt mai multe soluții pentru a reduce cheltuielile cu serviciul de salubrizare, respectiv pentru controlul calității prestațiilor.

De opt luni de zile ele nu au fost aplicate de aparatul primarului, deși noi le-am prezentat și solicitat public”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Share