Circul Melodifestivalen şi-a făcut din nou apariţia în oraş

Share

Pentru ediţia de anul acesta a concursului Melodifestivalen, la sediul SVT au fost primite 3.845 de cântece, din care au fost alese cele 32 de piese ce vor concura pentru un loc în finala celei mai prestigioase selecţii naţionale Eurovision.

Eurovisionary

Selecţia câştigătorului se face în cinci etape: patru semifinale şi un ultim spectacol, numit Andra Chansen (a doua şansă). Primii doi câştigători ai semifinalelor se vor califica direct în finală, iar ocupanţii locurilor trei şi patru din fiecare semifinală vor mai evolua într-un ultim duel, în Andra Chansen. Primii doi câştigători din Andra Chansen primesc biletul pentru finala din Globen.

URMĂREȘTE AICI STREAM MELODIFESTIVALEN

Un alt lucru pe care vreau să îl precizez este faptul că modalitatea de selecţie a câştigătorilor în seria semifinalelor, inclusiv Andra Chansen, este televotingul, juriul de specialitate urmând să îşi aducă contribuţia doar în finală.

Concursul va fi găzduit de către Sarah Dawn Finer, care este o cunoscută a fanilor acestui concurs, datorită participărilor sale din 2007 şi 2009. Primele două semifinale se vor desfășura în luna lui februarie și vor avea loc în Växjö și Götheborg.

Prima semifinală va avea loc în această seară, în arena VIDA din Växjö, începând cu ora 21:00, ora României şi, judecând după fragmentele de un minut preluate din repetiţiile participantilor şi puse la dispoziţie pe site-ul SVT (Televiziunea Naţionala Suedeză), cred că avem de-a face cu o ediţie Melodifestivalen net superioară din punct de vedere valoric celei de anul trecut.

În continuare, să trecem în revistă cele mai importante nume din industria muzicii suedeze ce vor lua parte la primele două semifinale.

Semifinala 1-4 Februarie, Växjö

1. Sean Banan – Sean den förste banan (compozitori: Sean Banan, Joakim Larsson, Hans Blomberg, Mårten Andersson)

Este unul dintre debutanţii concursului şi va evolua pe prima poziţie în această seară. Nu sunt prea multe de spus despre acest solist, decât că interpretează o melodie extrem de slăbuţă, cu un refren uşor de reţinut, dar, judecând după succesul de anul trecut a lui Swingfly, care s-a prezentat cu o melodie la fel de slabă, cred că are șanse să prindă un loc în Andra Chansen.

VIDEO AICI

2. Abalone Dots – På väg (compozitori: Abalone Dots – Rebecka Hjukström, Sophia Hogman, Louise Holmer, Viktor Källgren)

O baladă country, interpretată destul de bine de către fetele de la Abalone Dots.

Melodia este frumoasă și conține o parte instrumentală destul de reușită, însă sentimentul pe care ți-l transmite scena MF și întreaga atmosferă este destul de dezolant.

Ca și melodia lui Sean Banan, și aceasta aduce aminte de un alt număr: cel prezentat anul trecut pe scena MF de către Pernilla Andersson, care tot cu un country modern nu a reuşit decât să prindă un loc în Andra Chansen. „På väg” mi se pare chiar mai frumoasă decât „Desperados”.

VIDEO AICI

3.The Moniker – I Want To Be Chris Isaak (compozitor: The Moniker)

Oh My God! s-a întors. După ce la ediţia trecută a concursului a zburat din Andra Chansen până pe locul 3 în finală, anul acesta este dornic să urce chiar mai sus în clasament şi, de ce nu?, chiar să câştige.

Anul acesta vine cu un nou stil, preluat în mare parte de la Chris Isaak, dar care are și propria sa notă de originalitate, însă din nefericire nu cred că va ajunge prea departe în concurs. În sondaje este cotat destul de slab.

VIDEO AICI

4. Afro-Dite – The boy can dance (compozitori: Figge Boström, Catrine Loqvist, Johan Lindman)

Afro-Dite sunt considerate răspunsul Suediei la grupul internațional Destiny’s Child. Au câștigat Melodifestivalen în anul 2002 și au terminat pe locul 8 în finala mare a concursului, atunci când Monica Anghel și Marcel Pavel s-au clasat pe locul 9.

S-au întors tot cu o melodie clasică de discotecă și se pare că au pregătit un număr de dans destul de intens, deși fetele au aproape de 50 de ani. Dar, după cum spun bloggeri care au luat parte la repetiții, sunt foarte profesioniste și fac față cu brio solicitărilor.

Este prima melodie care chiar îmi place și care probabil va zbura spre Andra Chansen, alături de Sean Banan.

VIDEO AICI

5. Dead By April – Mystery (compozitor: Pontus Hjelm)

Pontus Hjelm este fondatorul trupei rock Dead By April, care a luat parte pentru prima dată la circul MF anul trecut, într-o colaborare inedită cu una dintre schlager-divele Suediei, Lena Philipsson.Video aici.

Debutează în concurs cu o melodie în stilul celor de pe ultimul lor album – un hard rock care mie mi se pare destul de mult pentru un concurs de muzică pop. Judecând după secvenţa de un minut de la repetiţii, melodia nu sună atât de catchy pe cât m-aş fi aşteptat, dar trupa are foarte mulţi fani şi probabil că se va califica direct în finală. Remarc că soliştii au voci foarte bune.

VIDEO AICI

6. Marie Serneholt – Salt & pepper (compozitori: Lina Eriksson, Mårten Eriksson, Figge Boström)

Marie Serneholt este co-prezentatoarea MF de anul trecut, care a făcut o gafă de proporţii, pe care suedezii nu au trecut-o uşor cu vederea şi pe care o puteţi vedea aici.

De curând, a pus capăt unei relaţii de trei ani de zile cu Måns Zelmerlöw, co-compozitor al melodiei „Shine„, și este dornică să progreseze pe plan profesional.

Marie a făcut parte din grupul pop A*Teens şi a mai luat parte la acestă competiţie în anul 2009, când a prezentat o manea cu influenţe electro, intitulată „Disconnect me„.

Anul acesta revine cu sare şi piper şi deja este acuzată că seamănă prea mult cu Alesha Dixon.

VIDEO AICI

7. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – Jag reser mig igen (compozitori: Thomas G:son, Ted Ström)

O melodie care nu prea se potriveşte cu conceptul Eurovision, prezentată destul de teatral de un actor de dramă. Întregul număr ne aduce aminte de Carolin af Ugglas, care a urcat până pe locul doi în finala din anul 2009.

Totuşi, să fie acest solist marea surpriză a semifinalei? Aceasta și pentru că în spatele melodiei este acelaşi prolific și de succes Thomas G:son.

VIDEO AICI

8. Loreen – Euphoria (compozitori: Thomas G:son, Peter Boström)

Thomas G:son este deja un veteran al concursului, fiind compozitorul unor melodii precum: „In a moment like this” sau „Invincible„), dar anul acesta pare să fie mai prolific ca niciodată.

Această echipă este de asemenea responsabilă pentru melodia „I’m in love„, prezentată în concursul de anul trecut de Sanna Nielsen.

Despre Loreen ştim că este posesoarea unei voci excelente şi că anul trecut s-a calificat în Andra Chansen cu melodia „My heart is refusing me„, care mi se pare mai bună decât „Euphoria”. Deşi aceasta e cotată ca având cele mai mari şanse pentru a câştiga finala, nu e decât o melodie de club, care într-adevăr suna foarte bine, dar atât.

Din fericire, această muzică de club nu prea are succes printre fanii Eurovision, care anul trecut nu prea s-au înghesuit să îl voteze nici pe Alexey Vorobyov, nici pe Kati Wolf, care au avut melodii de această factură.

VIDEO AICI

~Adrian Lupescu, Cluj~

Share