Ciprian Istrati (Eurovisionary.com): Warner Chappell e suparata pe TVR

Share

Pe 17 decembrie 2008, Ciprian Istrati, reprezentantul sau corespondentul site-ului Eurovisionary.com, scria un comentariu, la o postarea a mea pe un cu totul alt subiect, un mesaj foarte interesant, aducand vorba despre Eurovision intr-o maniera surprinzatoare.

Asa cum a observat si Iosif Kiss, intr-un comentariu ulterior, Istrati si-a schimbat complet discursul si a devenit extrem de critic fata de TVR, ca organizator al Eurovision Contest Romania, fapt care ridica niste intrebari evidente.

La aceste intrebari, ii las domnului Istrati placerea sa raspunda. Cum vrea, cand doreste si in ce fel simte nevoia sa o faca. Pana atunci, redau in continuare acest comentariu, care este un material in sine foarte interesant. Intertitlurile, sublinierile si micile retusuri imi apartin.

Sper sa nu va stric seara cu acest mesaj si sa nu va suparati ca iar aduc vorba despre Eurovision. (n.n.: evident ca nu ma supara, ba, din contra, imi face placere, iar pe subiectul Eurovision voi reveni mereu, ca buldogul, strangand dintii, pana cand vom scapa de baietii acestia).

Suntem aproape de o noua selectie nationala, care, din pacate, nu prea mai intereseaza pe nimeni, nici macar pe interpreti, care nu s-au mai inghesuit sa se inscrie la aceasta competitie.

Am citit astazi un articol, referitor la selectia nationala care va avea loc in luna ianuarie. Am vazut cateva nume de interpreti, care si-au anuntat participarea la aceasta selectie, si nu cred ca are rost sa le insir. Banuiesc ca va imaginati cam care sunt.

Claudia nu poate participa la Eurovision, ca piesa e scrisa de straini

Ma rog, nu acesta este motivul pentru care va scriu acest mesaj, care va anunt de pe acum ca o sa fie cam lung. Am citit acum cateva zile cateva zvonuri referitoare la artistii care vor lua parte la aceasta selectie.

Pe lista se afla si Claudia, cunoscuta sub numele de Cream, fosta componenta a trupei Candy.

Am vazut ca domnisoara si-a inregistrat un nou album destul de interesant si ca munceste din greu cu o echipa cunoscuta, de la coregraful lui Michael Jackson, pana la dansatori ai artistei Nelly Furtado. Nu am stiut cum sa iau legatura cu ea, sa aflu daca intr-adevar este inscrisa la aceasta competitie. De aceea, am trimis un e-mail casei de discuri cu care lucreaza in prezent.

Ei se numesc Warner Chappell (n.n.: divizia mega-companiei Warner Brothers, care se ocupa de editarea de albume si discuri si detine un impresionant portofoliu de drepturi de autor) si sunt o companie cu prezenta activa in piata muzicala si productii la standarde internationale : albumul Miss Platnum, Hooky Song (Andreea
Banica feat. Smiley), Ready To Go (Aisa feat. Dj Yaang), Prea Tarziu (Cristina Rus), Leave No Heart Behind (noul single Nicola), Culcha Candela, etc.

De asemenea, ei reprezinta grupul editorial-muzical Warner Chappell in Romania, avand in acelasi timp contract de management cu un numar de autori de mare succes la nivel european si international.

Warner Chappell voia si vrea sa continue investitia in industria muzicala din Romania

Anul trecut, au avut inscrise la Eurovision Romania doua piese: Shine (Biondo) si Dr. Frankenstein (LaGaylia Fraser), ambele scrise de compozitorii Warner Chappell. Rezultatul a fost peste asteptari si, desi piesa “Shine” a fost descalificata de votul nationalist al d-lui Victor Socaciu, ei au avut incredere ca ceva s-a schimbat si ca acest concurs este pe drumul cel bun, o competitie deschisa, cu un nivel calitativ si competitional mult peste selectiile precedente.

Din pacate, regulamentul selectiei locale pentru Eurovision 2009 a fost modificat de TVR in acest an, probabil tot la sugestia d-lui Socaciu. Tot ei mi-au spus ca sunt surprinsi de forma noului regulament pentru Romania si in special de faptul ca in acest an concursul este deschis exclusiv autorilor cetateni romani.

Regulamentul EBU nu interzice participarea compozitorilor straini

Din punctul lor de vedere, este un paradox, in contextul european actual, ce se bazeaza pe libera circulatie a oamenilor, informatiei si dreptul oricarui cetatean UE de a-si exercita aceleasi drepturi in orice stat membru, fara discriminare.

De exemplu, un autor cetatean UE poate alege sa fie membru al oricarei societati de autori din oricare stat membru (cetatean francez si membru UCMR-ADA), un drept incurajat de catre Comisia Europeana, CISAC si alte organisme.

Din regulamentul postat pe site-ul TVR, rezulta ca interzicerea participarii autorilor straini in concursul Eurovision este bazata pe un paragraf din noul regulament EBU. Cei de la Warner Chappell au incercat sa gaseasca aceste modificari comunicate de EBU fara succes.

In urma discutiilor pe care le-au avut cu reprezentantii altor televiziuni, rezulta ca aceasta este o regula impusa de TVR si nu se regaseste in regulamentul EBU. In contextul in care UE incurajeaza schimbul cultural intre membri, nu se accepta nici macar varianta in care o piesa este scrisa in colaborare de un autor roman cu un autor strain sau in care piesa este scrisa de un autor roman, care a renuntat la cetatenia romana in favoarea altei cetatenii.

Warner Chappel: Competitia va fi la nivelul de acum 2-3 ani

Am sa va postez acum o parte din emailul primit de la Warner Chappell :

Lasand la o parte faptul ca toata vara am lucrat cu autorii mei un numar de piese ce urmau a fi inscrise in competitia locala Eurovision, investind resurse financiare si umane importante, nu inteleg cum putem dezvolta aceasta piata muzicala si cum poate ea evolua, in contextul in care vom ajunge inevitabil (din nou) in selectia oficiala cu aceeasi autori care apar de cativa ani in selectia romaneasca.

Cum putem imbunatati calitatea acestui concurs, in contextul in care competitia nu este deschisa si nivelul va fi acelasi ca acum 2-3 ani? Deschiderea manifestata anul trecut a fost benefica si lucrul acesta nu poate fi negat de nimeni, calitatea a fost clar peste competitiile din anii trecuti, in ciuda atitudinii partinitoare manifestata de unii dintre membrii juriului fata de autorii si intepretii romani.

Din pacate, editia din acest an nu se anunta una buna pentru Eurovision-ul romanesc, parerea noastra fiind ca Romania nu are sanse de calificare in finala. De asemenea, scandalurile si acuzatiile de plagiat din anii trecuti vor reveni cu siguranta.

Referitor la single-ul Claudiei, acesta este primul extras din album. Dorinta noastra era sa o inscriem cu al doilea single, ce urmeaza a fi lansat in primavara, “Don’t Miss Missing You”, o piesa ce pune in valoare calitatile ei vocale si ce urma sa fie interpretata in duet cu Paul Cless.

Intrucat nu putem inscrie piesa in concurs, din cauza regulamentului local, privim cu incredere spre varful clasamentelor, atat in Romania, cat si in alte tari din Europa de Est + Rusia, unde albumul ei va fi editat. Nu ascund ca, la un moment dat, ne-am gandit sa inscriem piesa in selectia altei tari.

Am renuntat la aceasta idee, intrucat dorinta mea ca producator muzical este de a schimba ceva in piata muzicala din Romania si nu de a vana laude si trofee. Probabil ca aceeasi parere o impartasesc si autorii care au scris piese pentru concursul Eurovision Romania si ulterior au decis (ca si noi) sa nu le mai inscrie.

Asa este, Eurovisionul este o manifestare deosebita si ofera sanse reale de afirmare pentru un artist. Cand insa ti se inchide un drum, incerci sa gasesti alte cai pentru a merge inainte si a-ti duce proiectul pana la capat cu success.”

Eu sper ca, dupa esecul de anul acesta, un esec care se va produce cu siguranta, domnii de la TVR sa-si dea seama de greseala facuta si sa incerce sa repare ce se mai poate repara. Mult succes tuturor participantilor, in cazul in care mai exista asa ceva.

Share