home CORUPTIE, POLITICA Ciorcel Malacu, scrisoare revoltătoare la Comisia Europeană: “Statul de drept e în pericol!”

Ciorcel Malacu, scrisoare revoltătoare la Comisia Europeană: “Statul de drept e în pericol!”

Share

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a transmis marţi o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care se plânge că, în România, „statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Ciolacu a anunţat după şedinţa CEX că pesedistii vor sesiza partenerii europeni ai României cu privire la faptul că Executivul intenţionează să modifice legile electorale, chiar în an electortal, cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile locale.

”Am mai luat o decizie. (…) Să trimtem o scrisoare din partea PSD, atât la preşedinta Comisiei Europene, cât şi la grupul social- democrat, cât şi la preşedintele Parlamentului European şi la toţi europarlamentarii, acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia. Nu ai dreptul într-un stat democratic şi european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două, trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa ceva şi speram să nu se întâmple nici de această dată”, a declarat Marcel Ciolacu.

Iată scrisoarea transmisă de Ciolacu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor:

În atenţia Domnului Gianni Buquicchio

Secretariat of the Venice Commission
Council of Europe
67075 Strasbourg Cedex
France
Ţel.: +33 3 88 41 20 67
Fax: +33 3 88 41 37 38
e-mail: venice@coe.int

Bucureşti, 14 Ianuarie 2020

Re: Modificarea structurală a legislaţiei electorale din România, contrar standardelor europene de bună practică în materie electorală

Domnule,

Vă scriu într-un context dificil pentru sistemul democratic din România. Cu doar câteva luni înainte de alegerile locale prevăzute în luna mai anul curent, forţele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral.

Mai exact, partidele aflate la putere intenţionează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, la două tururi. În mod contradictoriu, cei care susţin această modificare intempestivă sunt aceiaşi decidenţi care au stabilit, în 2011, sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oară în 2012), ceea ce demonstrează inconsecvenţa lor şi motivaţia cu totul conjuncturala care stă în spatele intenţiei de amendare a legislaţiei electorale. Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament şi întreprind demersuri care risca să afecteze încrederea în democraţia românească şi statul de drept.

Sunt un om al dialogului şi tind să cred că acest lucru este valabil pentru majoritatea colegilor mei parlamentari şi lideri politici. Orice schimbare de asemenea anvergură nu poate fi decât rezultatul unei dezbateri publice, în Parlamentul României. Cu argumente, prin demersuri constituţionale şi legale, am fi putut să realizăm o modificare de asemenea amploare a legislaţiei electorale, care să fie aplicabilă următorului ciclu electoral, fără a afecta actualul proces electoral aflat deja în plină desfăşurare.

În opinia noastră, reflectată în poziţiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene în materie, precum Comisia de la Veneţia, realizarea unor modificări structurale de asemenea natură ale sistemului electoral, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, putând favoriza anumite partide, în tentaţia lor de a-şi crea condiţii avantajoase în competiţia electorală.

Este aşadar un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Considerăm, că operarea unor modificări atât de ample asupra legislaţiei electorale, cu foarte puţin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spaţiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera în mod ireversibil fundamentele democraţiei româneşti şi europene.

Mai grav decât atât, este faptul că Guvernul şi-a anunţat public intenţia de a face aceste modificări prin procedura angajării răspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publică sau parlamentara pe acest subiect atât de important pentru democraţie şi pentru existenţa statului de drept din România. Aşa cum arată şi Curtea Constituţională din România, angajarea răspunderii Guvernului este o procedură cu totul excepţională, care trebuie utilizată doar în situaţii care reclama urgenţă legiferării, nicidecum atunci când se reglementează elementele şi principiile fundamentale ale sistemului electoral.

Din păcate, disponibilitatea noastră la dialog, regulile democratice şi principiile europene au fost ignorate de forţele politice care astăzi guvernează în România. Abordarea partidelor aflate acum la guvernare trădează mai degrabă un interes pur conjunctural, în tentaţia lor de a folosi abuziv puterea de stat, pentru a-şi crea un avantaj propriu, fără nicio legătură cu interesul public şi cu valorile fundamentale pe care a fost clădită democraţia europeană.

Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România. În acest sens, fac apel la autoritatea şi experienţa dumneavoastră personală, precum şi la competentele instituţiei pe care o coordonaţi, astfel încât să întreprindeţi toate măsurile necesare pentru a evita producerea unei încălcări flagrante a regulilor democratice acceptate de toţi actorii politici din România în ultimii 30 de ani.

În lumina celor subliniate anterior şi a documentelor legale la care facem referire, vă solicit sprijinul pentru a evita o astfel de situaţie care risca să afectezeincrederea în democraţia românească. O asemenea decizie, dacă ar rămâne necontestata la nivel european, ar putea conduce spre o pantă autoritară pe care personal am dorit mereu să o evit, indiferent de cine ar fi fost autorul.

În speranţa unui răspuns rapid care să evite aceste modificări abuzive şi unor demersuri care să ajute la consolidarea democraţiei româneşti, vă asigur Domnule Gianni Buquicchio, de întreaga mea disponibilitate în a lucra cu onestitate împreună cu dumneavoastră pentru promovarea valorilor democratice europene în România.

Vă prezint în anexa acestei scrisori principalele aspecte de ordin constituţional şi principial ce ar trebui luate în considerare în analiza şi evaluarea situaţiei prezentate în această scrisoare.

Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României

Share