home POLITICA Ciorbea apără la CCR dreptul lui Dragnea să fie premier

Ciorbea apără la CCR dreptul lui Dragnea să fie premier

Share

Victor Ciorbea a sesizat CCR privind legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, “prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat“.

download comunicatul Avocatului Poporului (Word)

Aceste prevederi, susţine Avocatul Poporului, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii. Ele nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea…

… în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat.

Ciorbea, sluga lui Liviu Dragnea, sesizare de neconstituţionalitate pentru un singur om

Victor Ciorbea a examinat ansamblul reglementărilor referitoare la condițiile de ocupare a funcțiilor și demnităților publice. Aceasta, în cele trei puteri organizate în cadrul democrației constituționale — legislativă, executivă și judecătorească.

Astfel, Avocatul Poporului “a constatat lipsa de coerență legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective și general valabile”. Ciorbea deplânge lipsa de previzibilitate a sintagmei “nu au suferit condamnări penale“.

De asemenea, lipsa unui tratament juridic diferențiat aplicabil unor persoane care nu se află în situații analoge. În speță, “persoanele condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, pe de o parte, și persoanele condamnate pentru infracțiuni săvârșite din culpă, pe de altă parte“.

Share