home ECONOMIE Cioloş taie banii pentru BOR, PF Daniel reacţionează

Cioloş taie banii pentru BOR, PF Daniel reacţionează

Share

Nici un leu pentru construirea sau modernizarea lăcaşurilor de cult, deci nici pentru Catedrala Mântuirii Neamului, în proiectul bugetului de stat. În replică, Patriarhul Daniel a anunţat că BOR renunţă la salariile de stat dacă primeşte înapoi proprietăţile luate abuziv de statul român pe vremea comuniştilor.

LATER EDIT Dacian Cioloş şi Patriarhul Daniel au stabilit astăzi dimineaţă că lucrurările de construcţii din domeniul bisericesc vor continua să fie finanţate, urmând ca BOR să sprijine activitatea Guvernului.

Dar în anul 2016 Guvernul nu ar  aloca nici un leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente. Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are 0 lei la bugetul pe anul 2016, la capitolul construirii şi modernizării bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionarea bisericilor.

În anii 2014 şi 2015, guvernul lui Victor Ponta a alocat în total 325 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), prin Secretariatul de Stat pentru Culte, din care 148 de milioane de lei în anul 2014 şi 177 de milioane de lei în anul 2015.

Conform proiectul bugetului, se asigură sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat în unităţile cultelor recunoscute. În proiect sunt prevăzute sumele pentru contribuţia statului la salarizarea personalului de cult: 315.084.000 de lei, în creştere de la 278.298.000 de lei – execuţia preliminată din acest an.

Proiectul prevede şi sprijinirea de stat a aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor ţării cu 12.972.000 de lei, precum şi finanţarea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos cu 1.250.000 de lei.

Prea Fericitul Daniel cere înapoi proprietăţile luate abuziv de comunişti

Patriarhul Daniel a declarat că BOR e de acord să renunţe la salariile de la stat, dacă i se dau înapoi proprietăţile luate abuziv, pentru a nu mai sta “cu mâna întinsă la stat tot timpul“.

După ce a sfinţit Capela Penitenciarului Jilava, capul BOR a fost întrebat ce le transmite celor ce spun că Biserica ar putea fi un bun Moş Nicolae pentru buget.

Înalta faţă bisericească a spus:

Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să se impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi.

PF Daniel a afirmat că BOR nu vrea să stea “cu mâna întinsă la stat tot timpul“, dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte.

, a mai spus PF Daniel.

Cele mai mari creşteri de buget sunt pentru Apărare şi Interne, dar şi pentru Educaţiei şi Sănătate. Ministerul Comunicaţiilor ar avea un buget dublu faţă de anul 2015. Cele mai multe ministere au scăderi de bugete.

 

Citeşte şi
Băsescu: Mărirea TVA, o mare eroare politică

Preşedintele Traian Băsescu ar fi tăiat pensiile cu 10 procente, în loc să mărească TVA

Revista presei. Cat da Vantu contra lui Basescu

~Cât plăteşte SOV să-l îngroape pe Băse~Plaho, dubla identitate~nemultumirile FMI~Guvernul: benzina a crescut nejustificat~sportul mondial

Revista presei. Ce ne asteapta in anul 2011

EvZ: Ce îi aşteaptă pe români în 2011 "Guvernul amână grosul restructurărilor pentru acest an.

IGNATUL:La Lupeni, un sadic taie porcul cu flexul (VIDEO)

Se spune ca in noaptea de Ignat porcii viseaza daca vor fi taiati sau viseaza

Irlanda ingenuncheata, Grecia mustrata, Portugalia infricosata (Mihnea Vasilache pe Contributors)

Criza euro si a datoriilor suverane a rabufnit cu putere in ultimeze zile, dupa o

Revista presei. FMI amana urmatoarea transa

Guvernul nu a convins FMI să accepte reduceri de impozite la anul, nici să relaxeze

Revista presei. Austeritatea trebuie marita – FMI

Fondul a cerut un program clar de priorităţi în ceea ce priveşte investiţiile, în principal

Principalele riscuri politice de urmărit pentru România (Prioritate de dreapta)

România, al doilea cel mai sărac stat membru UE, este nevoită să ia măsuri dure

Manipularea maselor – televiziunile ne redau spectacolul complet (Anne-Marie Blajan)

Vox populi - scurtele interviuri pe care le iau reporterii televiziunilor protestatarilor din Piata Victoriei

Revista presei. Frauda “Gandul” la adresa lui Isarescu

Zilele trecute, „Gåndul“, unde tronează Cristian Tudor Popescu, mega-deontologul iliescianismului deşănţat - s-a relansat, printr-o

Share