home CORUPTIE, POLITICA Cioloş: Ciolacu, poziţii publice în funcţie de datele din sondaje despre criza sanitară

Cioloş: Ciolacu, poziţii publice în funcţie de datele din sondaje despre criza sanitară

Share

Dacian Ciolos dezvăluie lucruri interesante din bucătăria internă a PSD: oamenii aceştia fac ceea ce fac cu bună ştiinţă, ştiinţific,

Cioloş anunţă că are informaţii, conform cărora Marcel Ciolacu are poziţii publice faţă de criza sanitară în funcţie de date din sondaje, pentru a câştiga cât mai mult electoral.

„Ştiu că PSD a lansat şi susţinut o linie narativa a ‘dictaturii sanitare’ pentru că şefii acestui partid au avut date conform cărora electoratul este sensibil la astfel de mesaje şi este obosit după o perioadă lungă de restricţii şi izolare. Însă aş vrea să-l sfătuiesc pe domnul Ciolacu să renunţe rapid la încercările de a capitaliza politic această criză, pentru că altfel va fi responsabil direct şi fără scuze de o tragedie naţională”, avertizează Ciolos.

Mesajul integral:

„Sunt foarte îngrijorătoare relatările din ultimele zile cu privire la bâlbele şi capacitatea scăzută a sistemului sanitar de a gestiona un număr din ce în ce mai mare de cazuri de COVID-19. Am citit şi am aflat despre confuzia generală în judeţele sau oraşele cele mai lovite, despre neputinţa unor DSP-uri de a îndruma corect oamenii cu teste pozitive care sunt în panică, despre numărul mic de medici care le fac faţă cu greu, în ture lungi şi obositoare, pacienţilor în stare gravă.

Cred că e nevoie din partea Guvernului de o abordare mai decisă, mai concretă şi fără jumătăţi de măsură, pentru că altfel ne îndreptăm spre tragedii individuale şi comunitare care, măcar în ultimul ceas, ar putea fi evitate.

Ştiu şi că PSD a lansat şi susţinut o linie narativa a ‘dictaturii sanitare’ pentru că şefii acestui partid au avut date conform cărora electoratul este sensibil la astfel de mesaje şi este obosit după o perioadă lungă de restricţii şi izolare. Însă aş vrea să-l sfătuiesc pe domnul Ciolacu să renunţe rapid la încercările de a capitaliza politic această criză, pentru că altfel va fi responsabil direct şi fără scuze de o tragedie naţională.

Orice politician e ascultat de un număr mai mare sau mai mic de oameni care au încredere în judecată şi în deciziile liderilor. Este vremea ca politicienii să fie responsabili pentru viaţa romanilor, altfel se vor face vinovaţi de moartea unor semeni care cred în vorbele lor.

Trebuie să ne gândim să facem, după ce vom trece de criză, un pact naţional de sănătate publică. Cu o decizie de finanţare a sănătăţii pe termen lung pe care să o aprobe toate partidele, dar fără amestec politic după ce pactul este semnat. Şi cu un ministru al Sănătăţii independent, cu un mandat mai lung decât al unui Guvern. Altfel nu vom putea face paşi înainte şi nu vom scăpa de manageri de spitale impuşi politic, de şefi de DSP fără legătură cu medicina, de spitale subfinantate şi de condiţii grele pentru puţinii medici care au rămas acasă”, a scris Ciolos pe Facebook.

Un mesaj similar a fost lansat şi de Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că a creat intenţionat criza sanitară pentru a profita electoral.

„PSD, nemulţumit de reuşitele Guvernului PNL, a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice Guvernul. PSD – intenţionat – a creat o criză sanitară pentru că la sfârşit să vină şi să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate. Pentru PSD nu contează că mii de romani s-au îmbolnăvit, că sute de romani au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză ca să aibă pentru ce critică Guvernul. Acesta este PSD, aceasta este explicaţia”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a arătat că noile date cu privire la numărul de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi persoane decedate reprezintă „un nou record negativ, extrem de îngrijorător”, precizând că se pune întrebarea cum s-a ajuns la această situaţie.

Şeful statului a explicat că în starea de urgenţă, când în vestul Europei existau, din păcate, sute de mii de cazuri, zeci de mii de morţi, în România a fost epidemie cu decese, dar un număr „foarte limitat”. El a indicat că lucrurile au mers bine până acum câteva săptămâni, când social-democraţii au căutat „soluţii pentru PSD” amânând legislaţia.

„Autorităţile îşi făcuseră treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autorităţile s-au mobilizat. În ansamblu, putem să spunem că la început lucrurile au mers foarte bine. Până acum câteva săptămâni, pandemia a fost gestionata bine de Guvern, de autorităţi. Dar, această situaţie nu a convenit PSD-ului. Guvernul şi-a făcut treaba, preşedintele şi-a făcut treaba, autorităţile şi-au făcut treaba. Şi atunci PSD-ul a căutat soluţii pentru PSD, nu pentru romani. Din păcate, trebuie să recunoaştem, PSD controlează încă majorităţi în Parlamentul României, PSD împreună cu alţii cu care pactizează, de exemplu cu UDMR. Să nu uităm recenta faza când PSD a încercat să treacă pe şest o iniţiativă a UDMR-ului să dea autonomie aşa-zisei secuimi şi altele. Şi atunci PSD-ul acţionat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puţină legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie, cu un cinism (…) inimaginabil au tras de timp după ce au distrus parte din legislaţie ca să nu apară noua legislaţie. După ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos şi m-a acuzat că eu caut vinovaţi. Nu, stimaţi pesedisti, nu caut vinovaţi, îi cunosc şi îi arăt cu degetul şi o să-i arăt şi astăzi: pe voi”, a afirmat Iohannis.

El a amintit că pe 25 iunie CCR a stabilit că anumite articole din Legea 55 sunt neconstituţionale şi în aceeaşi zi au fost 460 de cazuri noi şi zece decese, iar pe 2 iulie Curtea a motivat decizia şi în acea zi au fost 450 de cazuri şi 20 de decese.

„Guvernul nu a putut în această perioadă să vină cu o nouă iniţiativa, fiindcă, ştim cu toţii, trebuie aşteptată motivarea CCR pentru că şi decizia şi argumentaţia să fie preluată în noua formă legislativă. După care Guvernul se mişcă foarte rapid şi în patru zile, în 6 iulie, depune iniţiativa noii legi care stabileşte măsuri sanitare, în esenţă izolarea şi carantinarea, în Parlament. În ziua respectivă am avut 250 de noi pacienţi şi 18 decese. Încă suntem într-o zonă de control. După care ce vedem: PSD începe să tragă de timp şi această lege care putea să fie trecută urgent prin Parlament, să dea Guvernului instrumentul necesar cu care să lucreze se dezbate timp de două săptămâni, în care pacienţi bolnavi pleacă acasă, nu este nimeni amendat, nu mai este nimeni carantinat. (…) Legea ajunge la mine abia în 18 iulie. O promulg imediat şi o public. 889 de cazuri în 18 iulie”, a spus Iohannis.

Şeful statului a susţinut că, în această situaţie, Guvernului i s-au luat din mâna legile timp de aproape trei săptămâni.

„Un zidar nu poate să construiască o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate să lucreze fără cuie. Aşa un Guvern nu poate să lucreze fără lege. Guvernului i s-au luat din mâna legile timp de aproape trei săptămâni şi practic nu a putut să gestioneze aşa cum a trebuit criză. PSD cu un cinism inimaginabil a tras de timp şi a creat această situaţie în Parlament”, a afirmat el.

Share