Ciolacu vrea ca România să se împrumute de la FMI

Share

După ce televiziunile de propagandă l-au întrrebat asta pe Cîţui, acum Ciolacu spune că ar trebui să se facă. Dacă Cîţu spunea la fel, PSD l-ar fi atacat feroce.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, reacționează dur după ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, a reproșat Guvernului că nu a încheiat un acord de împrumut cu FMI. „Nu voi permite niciodată așa ceva”, scrie Cîţu.

„Marcel Ciolacu CONFIRMĂ-PSD avea negociat un împrumut cu FMI! Aseară, la o televiziune a PSD, Marcel Ciolacu a recunoscut că trebuia să luăm un împrumut de cel puțîn 2 miliarde euro de la FMI!. Mai clar: PSD ar fi luat un împrumut de la FMI dacă era la guvernare. Va dați seama ce ticăloși? V-am prezentat documentul care arată clar că PSD a negociat cu FMI reeșalonarea și reducerea unor cheltuieli bugetare (pensii, salarii, ajutoare sociale).

Ce ascunde Marcel Ciolacu și ce nu a spus în interviul de aseară.

Marcel Ciolacu minte și nu spune că TOATE împrumuturile de la FMI sunt legate de o reducere a cheltuiuelilor bugetare, în special cele cu salarii și pensii. Că să vedeți cât de cinici sunt acești socialiști. Nu voi permite așa ceva.

Tot Marcel Ciolacu minte și nu spune că banii de la FMI merg direct la BNR și sunt pentru a rezolva probleme ale balanței de plăti nu pentru a acoperi cheltuieli de la buget (de aceea FMI cere reducerea cheltuielilor bugetare pentru că banii de la ei nu pot ajută la finanțarea deficitului.). Aici poate sunt prea rău când spun că minte. Ciolacu nu are cum să știe aceste detalii pentru că asta ar însemna să fi citit și înțeles (imposibil partea asta) cum funcționează FMI.

Și în final Marcel Ciolacu minte în cel mai josnic mod și nu spune că NICIO țară membră UE nu a luat bani de la FMI în această perioada. La FMI mergi când nu au încredere investitorii în ține. Singurele țări, că să vedeți cu cine se compară socialistul, sunt: Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova și Abania. Acolo vrea socialiistul de Marcel Ciolacu să ducă România. Alături de aceste țări.

Nu voi permite niciodată așa ceva. Acest guvern a gestionat foarte bine această criză dublă, de santatate și economică iar economia răspunde pozitiv. Suntem transparenți în relația cu toate instituțiile internaționale private și publice, cu agențiile de rating și partenerii noștri de la CE.

Singurul pericol pentru stabilitatea economiei rămâne majoritatatea nocivă din Parlamentul României. Mai este puțîn și scăpăm de PSD și din Parlament și România poate să se dezvolte”, a scris Citu pe Facebook.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a acuzat, luni seară, la România TV că guvernul nu a reușit să atragă investiții străine și că a ajuns să se împrumute la dobânzi uriașe. El a suținut că România putea lua 2 miliarde de euro de la FMI, fără dobânda.

”Avem această capacitate să revenim cât mai repede la o creștere economică. Nu ai șantiere publice majore. Nu ai negociat anumite lucruri cu Comisia Europeană, dar nici nu lași că oamenii să aibă venituri să între pe consum. Nu faci nimic, de fapt blochezi absolut totul. Nu ai sursă de venit nici din economia reală, nici din consum, dar vii și te plângi la televizor și te împrumuți încontinuu că să acoperi găurile.

Filosofia lor de guvernare în acest moment este total greșită. Categoric (n.r. ar crește consumul dacă ar crește pensiile și alocațiile, n.red). Și veniturile la bugetul statului, crescând consumul. Este un lucru evident.

Dacă ar mai fi direcționate către produse românești ar fi excelent. Așa au făcut toate statele europene. Sunt foarte supărați că i-am stopat prin lege timp de doi ani să nu vândă CEC-ul și Hidroelectrica. Acum vor să intenteze ceva o ordonată. Nu o să le iasă. Germania, Franța, Polonia, toată lumea are această lege. Nu poți să vinzi bunurile statului când toate piețele sunt căzute. Este jaf național! Să vinzi CEC-ul acum în criză economică trebuie să fii un criminal economic.

Investițiile străine sunt un obiectiv principal. Trebuie să fie pentru orice guvernare. Acum suntem pe zero. Am avut investiții străine directe 50 de milioane de euro anul acesta. Niciodată în 30 de ani nu a existat această…

S-au relocat foarte multe fabrici din China. N-am văzut niciuna relocată în România. Asta înseamnă negocierea între state și credibilitatea pe care o ai că Guvern. Plătim cea mai mare dobânda din UE – 4.57 la sută. Polonia plătește 1,2 la sută. Ungaria 0,8. Nimeni nu spune absolut nimic. De la FMI puteam să luăm două miliarde de euro pentru efectele pandemiei cu dobânda zero. Nu am luat niciun ban”, a susținut Ciolacu.

Share