Ciolacu, aiuritor: „Prevederea UDMR nu există în lege, însă PSD o va respinge”

Share

Marcel Ciolacu şi-a pierdut concentrarea din nou şi s-a exprimat în manieră dăncilistă cel puţin pentru a doua oară, din câte ştim noi.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Context: Camera Deputaţilor va constata paralelismul cu textul Codului Administrativ în vigoare şi va respinge iniţiativa legislativă, potrivit căreia autorităţile locale sunt obligate să folosească limba unei minorităţi în localităţile în care aceasta are 20% din populaţie, a afirmat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

„Am primit, începând de ieri, numeroase întrebări despre o iniţiativă UDMR, care a trecut recent în mod tacit de Senat, şi prin care autorităţile locale ar fi obligate, mai nou, să folosească limba unei minorităţi în localităţile în care aceasta ar avea 20% din populaţie. Caut repede printre ştiri pentru a încerca să înţeleg despre ce iniţiativa este vorba. Niciuna însă nu făcea referire la vreun proiect anume, aşa că sun un expert în materia drepturilor pentru minorităţi, să îl întreb ce ştie despre această nouă obligaţie în sarcina autorităţilor locale. Omul, bine informat, după câteva clipe de ezitare, în care părea să se întrebe cum de nu ştie el de o asemenea nouă dispoziţie, îmi răspunde ferm că aşa ceva nu există”, a scris Cazanciuc, pe Facebook.

El a adăugat că a cerut, pe acest subiect, informaţii şi de la un reprezentant UDMR şi a redat pe Facebook dialogul pe care l-a avut cu acesta, dialog din care a aflat că există un text în Codul Administrativ identic cu cel din proiect.

Cazanciuc a adăugat, în acest context, că săptămâna viitoare Camera Deputaţilor „va constata paralelism cu textul Codului Administrativ în vigoare şi, cu sprijinul PNL care l-a avizat alături de UDMR în Comisia de Sănătate din Senat, va respinge iniţiativa”.

„Săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor va constata paralelism cu textul Codului Administrativ în vigoare şi, cu sprijinul PNL care l-a avizat alături de UDMR în Comisia de Sănătate din Senat, va respinge iniţiativa!”, a precizat Cazanciuc.

Citeşte şi: Ana Birchall: „Am refuzat să semnez”. Guvernul PSD-Dancila a susţinut oficializarea limbii maghiare în Ardeal

Postarea integrală:

Am primit, începând de ieri, numeroase întrebări despre o iniţiativă UDMR, care a trecut recent în mod tacit de Senat, şi prin care autorităţile locale ar fi obligate, mai nou, să folosească limba unei minorităţi în localităţile în care aceasta ar avea 20% din populaţie.

Caut repede printre ştiri pentru a încerca să înţeleg despre ce iniţiativa este vorba. Niciuna însă nu făcea referire la vreun proiect anume, aşa că sun un expert în materia drepturilor pentru minorităţi, să îl întreb ce ştie despre această nouă obligaţie în sarcina autorităţilor locale.

Omul, bine informat, după câteva clipe de ezitare,în care părea să se întrebe cum de nu ştie el de o asemenea nouă dispoziţie, îmi răspunde ferm că aşa ceva nu există.

Expert, expert, dar, dacă a scris presa, înseamnă că trebuie să fie ceva, pe undeva, aşa că sun din nou, de data aceasta la sursa dezbaterii: UDMR.
– Bună ziua!
– Ziua bună, îmi răspunde un maghiar într-o fermă limba romana, cu un dulce accent ardelenesc încât gândul îmi fuge imediat la bunicii din Bistriţa.
– Tu, Zoli, ce năzbâtii aţi mai făcut voi de nu vreţi să ne lăsaţi să ne bucurăm de grătarul nostru de 1 Mai? Ce aveţi cu tradiţiile noastre?!
– Auzi, am câţiva mici româneşti pe grătar, aşa că îţi zic amu cum stă treaba: Când ai umblat la ai tăi prin Ardeal, ai văzut la intrarea în localităţi indicatoare cu denumirea în româneşte, ungureşte şi nemţeşte?
– Văzut, dară, cum să nu văd!?
– Noo, despre asta-i vorba, iar treaba-i posibilă încă din 2001 de când Legea administraţiei publice locale da voie la folosirea limbii minorităţilor în localităţile unde îs cel puţin 20% minoritari.
Lămurit?!
– Lămurit, ce să mai zic!
– Noo, servus!
– Servus, mai Zoli!

Noo, dacă aş fi găsit vreun articol din care să reiasă că este vorba despre iniţiativa UDMR prin care se propune un text pentru Codul Administrativ, identic cu cel în vigoare, nu l-aş mai fi deranjat pe Zoli.

Ca să nu rămână omul supărat pe mine, îi dau o veste bună: săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor va constata paralelism cu textul Codului Administrativ în vigoare şi, cu sprijinul PNL care l-a avizat alături de UDMR în Comisia de Sănătate din Senat, va respinge iniţiativa!

Share