Cine este Muammar al-Gaddafi, omul care conduce de peste 40 de ani Libia, cea mai mare rezerva de petrol a Africii

Share

Abu Muammar al-Gaddafi Minyar, cunoscut drept “colonelul Gaddafi” s-a nascut la 7 iunie 1942 si se afla la conducerea Libiei de peste 40 de ani, dupa o lovitura de stat din 1969 cand al-Qaddafi a condus revolutia impotriva regelui Idris din Libia.

foto: gaynz

Consiliul Comandamentului Revolutiei a fost format pentru a conduce tara, cu Gaddafi in calitate de presedinte. El a adaugat titlul de prim-ministru in 1970, dar a renuntat la acest titlu in 1972.

Spre deosebire de unii revolutionari militari, Gaddafi nu s-a promovat la rangul de general, ci mai degraba a acceptat un ceremonial de promovare de la capitan la gradul de colonel si a ramas la acest rang de atunci.

In timp ce occidentul se intreaba cum un colonel poate sa conduca o tara si sa serveasca drept comandant-sef al armatei sale, Gaddafi anuleaza orice speculatie sustinand ca societatea din Libia este “condusa de oameni”, asa ca el nu are nevoie de un titlu grandios sau de rang inalt.

El a numit acest sistem “socialism islamic”, si, in timp ce a permis controlul privat asupra societatilor mici, a inceput sa controleze companiile mari de stat. Gaddafi a impus de asemenea un sistem de morala islamica, prin intermediul unui tratat denumit Cartea Verde, in care  a subliniat filosofia sa politica, “menita sa consolideze idealurile acestui stat socialist-islamic”, potrivit Encyclopedia.com.

Qaddafi s-a instalat la conducerea Libiei cu o dictatura strident anti-occidentala. Bazele militare americane si britanice au fost inchise in 1970 si in acelasi an, proprietatile comunitatilor italiene si evreiesti din Libia au fost confiscate.

Un nationalist arab, el a incercat sa unifice Libia cu alte tari arabe, inclusiv cu Egiptul si Tunisia, in timp ce se opunea vehement Israelului. De cand Gaddafi a preluat puterea… citeste tot pe HotNews

Share