Cine este Bogdan Draghici, atacatorul lui David Bryan

Share

Cel care l-a atacat pe solistul trupei Hotel FM in urma cu cateva zile, cerand inlocuirea lui cu un alt solist, de parca Hotel FM ar avea disponibili mai multi solisti batanti, ca usile de la saloon, din vestul salbatic, este un papagal binecunoscut de aproape doua decenii.

foto: Happy Hour

fotoinfo: Bogdan Draghici, presedintele Aliantei antidiscriminare a tuturor taticilor – T.A.T.A.

Pe vremea mandatului lui Nini Sapunaru in fruntea Vamei Romane, Bogdan Draghici era liderul sindicatului alternativ, nereprezentativ, al functionarilor publici. Si pe atunci, ca si acum, liderul sindicatului reprezentativ era cunoscutul Vasile Marica.

Indiferent daca avea sau nu avea dreptate prin ce spunea, Bogdan Draghici starnea zambete. Faceam parte din corpul jurnalistilor care se ocupau de actualitatea sindicala – conflicte de munca si participam la conferintele de presa organizate de personaj.

Cu totii stiam ce ne asteapta. Nu ne duceam ca sa scriem, ci ca sa il ascultam pe om si sa ne distram. Tin minte ca odata am ras asa de tare, la o conferinta de presa a lui Bogdan Draghici, ca mi s-au inclestat falcile si imi curgeau lacrimi de ras.

Existau doi mari papagali, pe atunci, printre liderii sindicali. Unul era Bogdan Draghici, celalalt liderul unui sindicat alternativ al soferilor, Stefan Iacob Palade. Acesta incepea o fraza, pe care nu o termina, apoi o termina pe cea pe care nu o incepuse. Era complet haotic in exprimare. Vanghelie azi e o palida copie a acestui maestru al genului “lider sindical comic”.

Revenind la Draghici, umorul sau straniu, involuntar a ramas neschimbat de-a lungul anilor. La toate conferintele sale de presa venea si spunea acelasi lucru: exista coruptie in Vama / la functionarii publici etc. Lucruri pe care le stiam cu totii de foarte mult timp.

Tin minte ca la prima conferinta de presa i-am spus cu toata buna-credinta acestui pusti (ca pe atunci era un pusti): “Batrane, spune-mi ceva ce nu stiu, ori, daca imi spui asta, adu-mi probe”. A inceput sa bata campii fara rost. Doi colegi s-au enervat si au plecat. De atunci, era clientul nostru la “mishtouri” gazetaresti. Cand aveam timp de ele, desigur.

A disparut din sindicalism, cand a ajuns in conducerea Institutului National de Administratie (INA), dupa ce a strigat ani de zile, pe vremea Cabinetului Nastase, alt lucru pe care il stiam toti: ca la INA e coruptie. Sanchi. Adu dovezi, barbate, nu afirma fara acoperire. Cand spui asa ceva trebuie sa fii blindat cu documente.

Incununarea activitatii sale anticoruptie, in aceasta directie, a fost publicarea unuia dintre armaghedoanele cu autor, Functia Publica, ce poate fi citit aici, aici si aici.

Este asa de mare, ca l-am publicat in trei serii. Armaghedonul Functia Publica e un document de dimensiuni matusalemice, pe care nu stiu cine are rabdare sa-l citeasca. Este plin de acuze care ar fi trebuit probate, iar personajele sale principale sunt insi controversati, despre care s-a scris destul de mult.

In anul 2005, a incercat, ca director adjunct INA, adica dupa ce a trecut de partea cealalta a baricadei, sa declanseze iar lupta contra coruptiei din sistem. A reusit doar sa provoace un scandal si sa fie din nou dat afara.

Daca pe vremea lui Cozmanca acuza un grup de politicieni si inalti functionari de coruptie, acum s-a mutat pe un alt grup. Interesant este ca, de data aceasta, era vorba despre cazul Margareta Costea, adica despre clanul Costea-Geoana. Facea legatura, in acuzele sale, intre acesta si Vasile Blaga.

Intotdeauna a parut destul de aproape de adevar, si totusi inconsistent in acuze. Acum cateva zile i-a sarit in gat lui David Bryan, netam-nesam-neham-neram, cand T.A.T.A., organizatie pe care o conduce, ar fi trebuit sa-i ia apararea si sa-i apere drepturile exact celui pe care-l lapida.

S-a facut de ras. Acesta este Bogdan Draghici, un fel de extraterestru comic, coborat parca din comediile cu umor negru marca Woody Allen. Probabil ca fara el ne-am plictisi. Sa radem deci cu T.A.T.A..

Share